12
stu
2021
Vijesti

Putovi hrvatske glazbe: Izazovi vremena - skladateljica Sara Glojnarić

Sara Glojnarić

Sara Glojnarić Foto: © Martin Hauser

share

Putovi hrvatske glazbe uz svoj 21. rođendan ugošćuju skladateljicu Saru Glojnarić (1991.) koja živi i radi u Stuttgartu, uz predstavljanje njezinih recentnih uspješnih projekata i izvedbi.

Netom nakon praizvedbe njezine operne jednočinke Kein Mythos u Berlinu, doznajemo kako je skladateljica od “opere za djecu” stigla do “opere za odrasle”. U lipnju je praizvedena njezina opera Im Stein na libreto koji je književnik Clemens Meyer sačinio prema vlastitom istoimenom romanu U kamenu, koji otvara poglede na egzistencijalne stvarnosti nakon pada Berlinskog zida, te je opera koja ulazi u pojedinosti svijeta prostitucije dobila život u jedinstvenom filmskome formatu. Predstavit ćemo i zanimljiv projekt kojim je za ovogodišnje izdanje Ljetnih tečajeva u Darmstadtu Sara Glojnarić uposlila glazbenike ansambla Adapter da pjevaju hit Dolly Parton, te kako su Karlheinz Stockhausen i američka pjevačica završili u razmjeni intervjua, uz finalni (a naslovni) “sprženi šampanjac” iz TV sapunice Dinastija.

Novi serijal djela kojima Sara Glojnarić povezuje bavljenje triatlonom i glazbu otvara skladba za preprarirani klavir, a u razgovoru smo komentirali i recentnu izvedbu njezine skladbe Sugarcoating #2 u fantastičnoj dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu.

Urednica i voditeljica je muzikologinja Iva Lovrec Štefanović

Nakon emitiranja dostupno na linku.

Moglo bi Vas zanimati