28
ožu
2024
Vijesti

Riječki bend Grad predgrupa Simple Mindsima u pulskoj Areni

Grad

Grad

share

Riječki bend Grad nastupit će prije škotskih Simple Mindsa u pulskoj Areni u srijedu 3. srpnja 2024.

Kao jedan od prepoznatljivih aktera riječke rock scene uz čiju su glazbu odrastale generacije, bend Grad nastao je 1985. Od debija “Ljudi” iz 1991., sa singlovima “Vodi me” ili “Ima li nešto”, kojeg je Novi list proglasio “jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene”, uslijedio je “America”, čija je naslovna stvar tjednima držala vrh popularnog Hit Depoa, kao i “Planet majmuna 1999” i “Nebo”.

Uslijedili su albumi “Glad”, “Palach uživo”, kao i “Ne”, nakon čega je bend uzeo diskografsku pauzu. Vraćaju se 2022. s dvostrukim box-set izdanjem “Best of & Band on”, a godinu kasnije stiže i album “Brdo”. Ekipa u sastavu Dean Škaljac, pjevač i autor tekstova, Igor Stevanović Stiv i Orijen Modrušan na gitarama, Sergej Hofman na basu i Branko Kovačić na bubnjevima, ostala je vjerna melodičnom, praktički himničnom izričaju na tragu power popa, s glasnom gitarističkom podlogom i čvrstom ritam sekcijom. 

Simple Minds, legendarni škotski rock bend, započeo je svjetsku turneju u sklopu koje po prvi puta stižu u pulsku Arenu, a kapacitet dvije tisuće godina starog amfiteatra se brzo puni. Najspektakularniji koncertni prostor na otvorenom u Hrvatskoj bit će savršena pozornica na kojoj će podsjetiti na megahitove iz cijele karijere.

Nakon što su završili prvi dio Global Toura 2024 s čak 12 nastupa u arenama po Australiji i Novom Zelandu, nastavak koncerata krenuo je iz UK-a po Europi, uz neke već rasprodane koncerte. Ljetni dio turneje rezerviran je za velike open air nastupe uključujući i njihov prvi koncert u pulskoj Areni. 

Od 70-ih naovamo Simple Minds su se izgradili kao jedan od najpoznatijih bendova iz UK-a, prodajući više od 60 milijuna ploča diljem svijeta, sa singlovima na prvim mjestima ljestvica na obje strane Atlantika. Bend ima upisano i čak pet broj jedan albuma u UK-u – “Sparkle In The Rain” (1984), “Once Upon A Time” (1985), “Street Fighting Years”, kao i snimku “Live In The City Of Light” (1987), te kompilaciju “Glittering Prize 81/92”.  

Kroz zadnje desetljeće pokazali su da su i dalje glazbena sila koja nastupa pred desetcima tisuća fanova diljem svijeta. Bezvremenski katalog hitova uključuje klasike “Don’t You (Forget About Me)”, “Alive & Kicking”, “Belfast Child”, “Promised You A Miracle”, “Glittering Prize”, Waterfront”, “Sanctify Yourself”, “Someone Somewhere in Summertime”, “Alive and Kicking”, “Sanctify Yourself” kao i brojne druge iz više od četiri desetljeća karijere.

Simple Minds su i dalje poznati kao fantastičan live bend s višesatnim nastupima. The Guardian piše da bend izgleda kao da je tek počeo karijeru i donosi nepokolebljivu energiju. Istovremeno dokazuju i kreativnu snagu, pa album iz 2015. “Big Music” mediji opisuju kao njihov najbolji u zadnjih 30 godina, “Walk Between Worlds” ih je odveo na veliku turneju po SAD-u dok se posljednji “Direction Of The Heart” upisao na top 10 lista najboljih albuma diljem svijeta. Jedan od najvažnijih otočkih pop rock bendova u povijesti, predvođen Jimom Kerrom, vraća se u Hrvatsku nakon rasprodanog koncerta na zagrebačkom stadionu Šalata u lipnju 2022. U pulsku Arenu ovog ljeta Simple Minds donose najvažnije pjesme iz svog prebogatog kataloga. 

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 69 eura za parter stajanje, 88 eura za tribinu sjedenje i 53 eura za sektor trava gore stajanje. Ulaznice se mogu kupiti na Eventim.hr i svim prodajnim mjestima Eventima, Dirty Old Shopu, Rockmarku i Dallas Music Shopu u Rijeci. 

Moglo bi Vas zanimati