20
ožu
2023
Vijesti

10 godina ZEZ-a: cjelogodišnja gozba za glazbene svejede

zez

share

ZEZ – Zavod za eksperimentalni zvuk ove godine slavi svoju 10. obljetnicu! KSET-ov program nesvakidašnje glazbe i avanturističkih pristupa zvuku obilježit će rođendan koncertima i događanjima kroz čitavu godinu uz brojne programske suradnje. Uz to, nezaobilazni ZEZ Festival zabrujit će u proljetnom terminu od 3. do 6. svibnja, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i nova večer za mlade nade čudnovatog stvaralaštva ostvarit će se na jesen. Soundtrack slavljeničkoj godini pružit će i nova ZEZ-ova radijska emisija u eteru Radio Studenta.

ZEZ je započeo 2013. godine kao koncertni program, a s vremenom mutirao u festivalske formate i stvorio hibridne događaje poput Izložbe zvuka i rezidencijalnog programa. Nit vodilja svih programa je stvoriti prostor za slušati drugačije – ono što je drugačije, one koji su drugačiji i na drugačiji način. Ova platforma kroz proteklo desetljeće gurala je hrpu raznovrsnih žanrova – od free jazz vratolomija preko prljavih riffova iz grotla pakla do eterične elektronike i pop napjeva – sve s namjerom da pokaže kako žanr sam po sebi više ne znači puno. On danas ne odvaja scene, već ih isprepliće. Svi ljudi, kolektivi, žanrovi i stilovi koji su godinama prošli KSET-ovom pozornicom imaju ključnu stvar zajedničku – kroz umjetnost žele otvoriti oči i uši prema rubnome. Onome što izmiče definiciji i škaklja maštu.

Prvi u nizu programskih suradnji je ona s najvećim domaćim festivalom suvremene glazbe, Muzičkim biennalom Zagreb. U petak, 21.4. udružit će snage za nadrealan elektronički koncert svestrane ukrajinske producentice Katarine Gryvul uz domaću podršku izražajne producentice i kompozitorice tonote. Katarina Gryvul je umjetnica zvuka i producentica te skladateljica, violinistica i glazbena edukatorica. U svojem radu istražuje nijanse zvučnih tekstura te spaja organsku, klasičnu glazbu s progresivnim oblicima elektroničke glazbene produkcije. Eterično i mračno pomirit će i nastup tonote koja kombinira elemente ambijentalne i bass muzike s analognim i digitalnim sound designom.

Nakon toga, idući je na redu ZEZ Festival koji će u prvom tjednu svibnja naredati 4 šarolika koncertna dana i završnu klupsku večer, uz dnevne radionice i edukativne programe. Uskoro će odjeknuti i više informacija o izvođačima, a do tad znatiželjne uši mogu naćuliti frekvenciju Radio Studenta svaki ponedjeljak u 20h i poslušati ZEZ-ovu radijsku emisiju Slušaj drugačije!

Za sve informacije o slavlju poprati ZEZ na Facebooku Instagramu.

– zez

Moglo bi Vas zanimati