07
stu
2022
Vijesti

Ovoga tjedna počinje 59. Glazbena tribina u Osijeku

Glazbena tribina

share

Za samo dva dana, 9. studenog, u Osijeku će svečanim koncertom u Konkatedrali Svetog Petra i Pavla biti otvorena 59. Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja. Od 9. pa sve do 12. studenog Osijek će biti domaćin ovom dugovječnom festivalu koji za cilj ima promovirati suvremenu glazbu, posebno onu hrvatskih autora.

Svečano otvaranje festivala uveličat će nastup zbora HRT-a, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, a u četiri dana publika će imati priliku čuti koncerte austrijskog ansambla Zeitfluss, Kvarteta Papandopulo te gitarskog Trija Elogio, kao i kasnovečernje koncerte vrhunskog finskog klarinetista Mikka Raasakkae, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te jednog od najistaknutijih predstavnika ‘world music’ žanra u Hrvatskoj, Zorana Majstorovića i njegovog kvarteta. I ove godine tribina formatima koje nudi pored koncerata publici želi omogućiti široki uvid u događanja na sceni suvremene glazbe, ali i potaknuti neformalno druženje sudionika, jer je oduvijek bila mjesto susreta glazbenika, žanrova i ostalih sudionika struke. Razgovori s umjetnicima publici će približiti pozadinske priče samih umjetnika i programa koje će predstaviti na koncertima.

Foto: Vjekoslav Skledar

Objavljen je i digitalni album 58. Glazbena tribina, a kako je festival zvučao prošle godine i koje su sve skladbe izvedene možete poslušati na svim digitalnim glazbenim servisima.

Glazbena tribina okuplja skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare i brojne izvođače u različitim sastavima, od solista do orkestra. Mjesto je gdje se hrvatski umjetnici povezuju i diskutiraju o glazbi te služi kao platforma za predstavljanje scene suvremene glazbe kroz praizvedbe i izvedbe.

Programi tribine održat će se na nekoliko lokacija – u Kulturnom centru Osijek, Domu HV-a „Ivan Rebrina“, Konkatedrali Svetog Petra i Pavla te osječkoj Barutani.

59. Glazbena tribina održava se u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, uz potporu partnera: Zaklada Ernst von Siemens, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Kulturni centar Osijek, HUZIP, Grad Osijek, MUZA, HAZU i AUKOS i Trica Caffe Bar.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a više o rasporedu programa možete pogledati na poveznici: https://tribina.eu/

Moglo bi Vas zanimati