07
lip
2022
Vijesti

62. Glazbene večeri u Sv. Donatu

62. Glazbene večeri u Sv. Donatu

share

Ovogodišnje, 62. Glazbene večeri u Sv. Donatu otvaramo glazbeno-scenskom predstavom na rimskom Forumu ispred crkve sv. Donata 6. srpnja, u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog, kojom prigodom se izvodi balet Petar Pan Bruna Bjelinskog. Balet će se izvesti u adaptaciji za lutkarski ansambl i suradnju s Kazalištem lutaka Zadar u režiji Roberta Boškovića. Time ćemo ujedno obilježiti tridesetu godišnjicu smrti doajena zadarske lutkarske scene, Branka Stojakovića.

62. Glazbene večeri u Sv. Donatu

 

Ostatak programa bit će posvećen podsjećanju na sve bitne odrednice koje su ga obilježavale kroz povijest, s hrabrim pogledom prema naprijed, a kroz izvedbe vrsnih solista, te komornih i simfonijskih sastava, uz naglasak na djela hrvatske i zadarske glazbene baštine.

Prošlogodišnje Glazbene večeri u Sv. Donatu donijele su novost u smislu pojačanja fokusa na ranu glazbu – tematiku koja mu je od 70-ih do 90-ih godina bila ponajvećim blagom i okupljala ponajbolje svjetske specijalizirane ansamble te na taj način upisala Zadar na svjetsku kartu centara rane glazbe. Ciklus Suvremenost rane glazbe, koji je započeo na prošlogodišnjim, 61. Glazbenim večerima, nastavlja se i dalje. Zamišljen kao prezentacija nekoliko izabranih svjetskih ansambala za ranu glazbu koji u Zadar donose visokovrijedne kulturne sadržaje, ove godine započinju svjetskom premijerom Hekube, glazbene predstave u kojoj se svevremena snaga grčkog mita susreće s venecijanskom renesansnom finoćom i hrapavom silinom Dalmacije na pragu Otomanskoga carstva. Kreacija ansambla Dialogos pod umjetničkim vodstvom Katarine Livljanić križa Dolceovu i Držićevu verziju priče u ovom djelu za solo pjevače, instrumentaliste i malu skupinu tradicijskih pjevača iz Dalmacije – Kantadure pod vodstvom Joška Ćalete, a u režiji Sande Hržić.

S programom Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji zadarskoj će se publici premijerno predstaviti Bor Zuljan, Slovenac kojeg je ugledni Le Soir nazvao “revolucionarom lutnje”. Studirao je jazz, klasičnu i ranu glazbu u Ljubljani, Koblenzu, a potom u Ženevi gdje živi i radi.

O ljubavi šapuće vjetar program je talijanske glazbe ranog 17. stoljeća u izvedbi ansambla La boz galana (“galantni glas”). Onovali su ga 2011. u Baselu pjevači i instrumentalisti iz Brazila, Čilea, Kolumbije i Francuske. Ansambl je posebno posvećen izvođenju renesansnog i baroknog iberskog i latinoameričkog repertoara.

Sve do 17. stoljeća, u Italiji, Francuskoj i Engleskoj pjevači su pripovijedali uz pratnju lire, harfe, viole, lirone ili lutnje, oponašajući tako legendarnog Orfeja. Ta je praksa nestala, ali oživjet će ju čileanski glazbenik Francisco Mañalich programom Ja sam melankolija. Nakon studija muzikologije u Santiago de Chileu Mañalichev interes za ranu glazbu vodi ga do pariškoga sveučilište Sorbonne. Kao pjevač, usavršavao se u raznim repertoarima: operi i oratoriju, baroknom pjevanju, njemačkoj i francuskoj solo pjesmi.

Zadar

Uz  širenje fokusa na ranu glazbu, festival se kreće i u smjeru otkrivanja i zaboravljenih skladbi autora koji su djelovali u Zadru u prošlim stoljećima, te obrađivanjem istih, zaodjenjujući ih u novo ruho, udahnjujući im novi život. Festival je već prije desetak godina sudjelovao u začecima tog projekta kojeg je započelo Sveučilište u Zadru, kojom prilikom su se na otvaranju festivala izveli ulomci iz opere La madre Slava, a kasnije na koncertu Zadarskog komornog orkestra Pastorella Giovannija Cigale. Obzirom da je dosta tih djela napisano za nestandardne ansamble nepraktičnog instrumentarija kakvi su djelovali u amaterskim glazbenim društvima Zadra u 19. stoljeću, potaknuli smo današnje ansamble da ih obrade, te na takav način približe današnjoj publici. Ove godine tu programsku odrednicu povjeravamo Kvartetu saksofona Papandopulo.

Kvartet Papandopulo

Glazbene večeri u Sv. Donatu poseban programski naglasak stavljaju na Zadarski komorni orkestar, koji je 2021. navršio šezdeseti rođendan. Nakon završenog ciklusa Beethovenovih simfonija, Orkestar pod vodstvom šefa dirigenta Ivana Repušića nastavlja s izvedbama Brahmsovih simfonija. Tako će ove godine izvedbom Četvrte simfonije biti zaključen i taj simfonijski ciklus.

Važan dio programa zauzimaju velika djela glazbene literature. Uz Brahmsa, Zadarski komorni orkestar izvest će Sibeliusov koncert za violinu i orkestar s Romanom Simovićem u glavnoj ulozi, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra. Također, koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani izvest će, u dvije večeri, svih šest Bachovih sonata i partita za violinu solo, kapitalno glazbeno djelo je koje je promijenilo tijek razvoja violinističke literature.

Kako je obilježavanju 30. obljetnice smrti Bruna Bjelinskog posvećeno otvaranje, s istom idejom se Večeri zaokružuju: mladi zadarski umjetnici izvest će njegova komorna djela.

62. Glazbene večeri u Sv. Donatu

Moglo bi Vas zanimati