17
ruj
2022
Vijesti

Nova glazba mladih skladateljica otvara Dane Milka Kelemena

Cantus Ansambl HGZ

Cantus Ansambl, HGZ

share

Cantus Ansambl će pod ravnanjem umjetničkog voditelja Berislava Šipuša 6. listopada u slatinskom Pučkom otvorenom učilištu otvoriti Dane Milka Kelemena – program koji povezuje i suprotstavlja glazbu ovog velikana i djela novih glazbenih nada. Koncert počinje u 19:30, a uz Cantus Ansambl u Slatini će nastupiti sopranistice Barbara i Stefani Pijetlović.
Dani Milka Kelemena u rodnom se gradu skladatelja održavaju 28. put, a kao i uvijek, Cantus Ansambl na programu koncerta ima i jednu skladbu ovog skladatelja, avangardista, istraživača, pisca i utemeljitelja Muzičkog biennala Zagreb. Kelemenov Rontondo za puhački trio iz 1976. izvest će dio jezgre ovog ansambla u čijoj se izvedbi ranije u Slatini moglo čuti i Kelemenove izvođački izazovne Études contrapuntiques.

Cantusov puhački kvintet izvodi Etudes Contrapunctiques na 1. koncertu sezone 11. listopada 2021. u HGZ-u / Foto: Vedran Metelko

Osim Kelemenove glazbe, ansambl će ovaj put predstaviti tri nove skladbe triju mladih skladateljica koje su u proteklih nekoliko godina diplomirale kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.
Agent vremena skladba je Linde Uran koju je napisala na tekst „o čovjekovoj prolaznosti“ prema vlastitom predlošku u koautorstvu s Jurjem Lukom Ozmazićem, dok je Dora Remenar za djelo pod naslovom Les roses de Saadi – Saadijeve ruže skladala na tekst francuske pjesnikinje iz 19. stoljeća Marceline Desbordes-Valmore.
Najiskusnija među trima autoricama, Helena Skljarov, na proteklom je MBZ-u iznenadila i oduševila svojim muzičkoteatarskim komadom Solo koji je praizveo Cantus Ansambl, što potvrđuje i činjenica da je dobila još jednu priliku za pisanje za ovaj ansambl.
Cantus Ansambl, Skljarov
U novom djelu Ljudi. Zvijeri za četiri gudačka i četiri puhačka instrumenta slušamo „o transformaciji ljudi u zvijeri pomoću zvuka“, a uz elemente glazbenog teatra na kraju skladbe otkrijemo koji je od svirača zvijer.
Za više informacija o koncertu, djelima i pojedinostima o autori(ca)ma s programa, posjetite web stranicu Cantus Ansambla.

Moglo bi Vas zanimati