01
pro
2022
Vijesti

Darija Auguštan dobitnica ovogodišnje nagrade "Ivo Vuljević"

Darija Auguštan

share

Ovogodišnja 35. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladoj sopranistici Dariji Auguštan.

Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić_foto Maja Prgomet

Svečano uručenje nagrade održat će se 7. prosinca 2022. s početkom u 20 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu uz koncert laureata za 2021. godinu Lovru Marušića i Zagrebačke soliste.
Članovi Ocjenjivačkog suda radili su u sastavu maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. art. Berislav Šipuš.
Iz njihovog obrazloženja se izdvaja:
„Nerijetko se kaže da biti obdaren lijepim glasom znači istinski Božji dar. Jamačno, u tome ima istine, međutim, dužnost je onoga koji je tako obdaren taj dar uobličiti svojom osobnošću kako bi pjev postao umjetnički čin i doživljaj. Taj je spoj, izvanrednu ravnotežu i spajanje lijepoga glasa i vlastita duhovnog sadržaja postigla sopranistica Darija Auguštan, što ju je izdvojilo u ovogodišnjoj iznimno jakoj konkurenciji mnogih mladih izvrsnih glazbenika s raznih područja, od kojih su mnogi već postigli niz zapaženih uspjeha“.
Darija Auguštan ostvarila je brojne nastupe i osvojila prestižne nagrade u zemlji i u inozemstvu. Njezine interpretacije iskazuju podjednako visoku razinu tehničkog umijeća kao i dobro obrazovanje na području poznavanja stilova, ali i bogat emocionalni svijet iz kojega proizlazi suptilna lirska izražajnost njezinih izvedbi i taj spoj ju predstavlja kao umjetnicu čije izvedbe postižu mahom najviše ocjene za umjetničke dosege.

Darija Auguštan, Lorena Krstić i Valentin Egel

Jedna je od najtraženijih mladih glazbenica, a solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Bez obzira na njezine godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama različitih glazbenih stilova u gotovo svim hrvatskim opernim kućama, a odnedavno je članica solističkog ansambla Zagrebačke opere u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Više o laureatkinji ovogodišnjeg Vuljevića pročitajte u ranijem pregledu najsjajnijih mladih zvijezda hrvatskog opernog neba, a Dariju Auguštan pratili smo i u komornim izvedbama. Njezin rad nastavljamo pratiti, najavljivati i podržavati, a do svečane dodjele Nagrade – čestitamo!
Darija Auguštan i Viktor Čižić

Foto: Helena Skljarov

Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podržao rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost.
Dobitnici nagrada su brojni mladi glazbenici solisti kao i komorni ansambli koji su svojim djelovanjem ostvarili izuzetne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Moglo bi Vas zanimati