01
pro
2022
Vijesti

Cantus Ansambl - Solo-tutti, 2 praizvedbe i 2 solista

Cantus Ansambl ponovno u Lisinskom 17. prosinca

share

Solo-tutti naziv je po kojem je Cantus Ansambl poznat jer već dvadeset godina jednom u sezoni, upravo u sklopu tog koncertnog formata, članovi ansambla pokazuju svoje solističke adute i “skrivene” strane glazbenika koji su inače u službi komornih konstelacija suvremenih autora.

Drugi koncert nove sezone Cantus Ansambla održat će se u subotu, 17. prosinca godine, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, kamo su se privremeno vratili, s klasičnim početkom u 20 sati.

Među solističkim i partiturama za ansambl čak su dvije praizvedbe djela hrvatskih autora, ali i neki od “klasika” glazbe 20. stoljeća, što je dijelom misije ovog ansambla koji izvedbama na vrlo visokom nivou već dva desetljeća nudi hrvatskoj publici priliku za slušanje uživo nekih od povijesnih djela Nove glazbe 20. stoljeća koja utrla put svemu što se danas može čuti na suvremenoj glazbenoj sceni.

Ovaj put je to trostavačna Komorna glazba br. 7 Paula Hindemitha koja je zapravo koncert za orgulje i komorni orkestar. Ansambl će, pod ravnanjem svog osnivača i umjetničkog voditelja, Berislava Šipuša, izvesti Hindemithovu glazbu uz solisticu Teu Kulaš, aktivnu glazbenicu i promotoricu orguljske glazbe koja u Zadru kurira i vodi Zadar Organ Festival, dajući tom na festivalu puno prostora i suvremenoj glazbi.

Tea Kulaš / Foto: Toni Kulaš

Kulaš će i praizvesti novo djelo Danijela Legina, solističku orguljsku skladbu OrganMusicBook. U ranim skladateljskim danima Legin je bio stipendist Fonda Rudolf i Margita Matz, a upravo za prvo djelo skladano za Cantus Ansambl, Cantus-3, bila mu je dodijeljena Nagrada Stjepan Šulek.

Druga praizvedba na programu drugog koncerta u sezoni bit će skladba Borisa Jakopovića Stage dimmed, za komorni ansambl.  Jakopović i Legin obojica dijele interes za prirodne znanosti koje su obojica i studirali (Legin matematiku). Ipak, skladateljska alma mater nije im ista i bit će slušateljima zanimljivo zapaziti čuju li u njihovoj glazbi drugačija polazišta i pristupe koji bi se možda mogli vezati uz različite skladateljske škole kojima pripadaju. Jakopović je kompoziciju studirao u Kijevu, a nedavno je u Rijeci doktorirao biomedicinu.

Na prošlom MBZ-u predstavio se skladbom „Alliages II“ koju je izveo Vid Veljak i s kojom je bio u užem izboru za nagradu Josip Štolcer Slavenski. Njegova prva skladba koju je izveo Cantus Ansambl bila je …sempre…, a zatim su u svome ciklusu u Laubi izveli i Nodi, čiju izvedbu možete naći na web stranici ansambla, dok je …sempre… dijelom serije RecordingPlusScore.

Talijanski violončelist i dirigent Enrico Dindo, učenik velikog Antonija Janigra, domaćoj je publici najpoznatiji kao nekadašnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a u Cantusovu ciklusu gostuje dvjema izvedbama: najprije izvedbom jedne od triju Sonatina koje je 2019. napisao talijanski skladatelj Fabio Vacchi, čija je djela Jean-Jacquez Nattiez nazvao „elokventno dramatičnima“.

©Manuela Fava

U djelu „Ad te..“ Berislava Šipuša, Dindu će se priključiti gudači u concertinu iz 2010., ispreplitanju solista i ansambla za koje je Šipuš 2011. dobio godišnju nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti. U obrazloženju nagrade stoji da da skladbu odlikuje „postimpresionizam, uz kompletno doziranje bartokovskih tehnika mikropolifonije te kolorističkog harmonijskog idioma Olivera Messiaena“, kao i, „ukusno nepredvidljiv protok vremena“.

Cantus Ansambl, Solo-tutti

Foto: Vedran Metelko

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 40 kuna. 

Moglo bi Vas zanimati