27
stu
2021
Vijesti

Domaće i međunarodne praizvedbe djela Frana Đurovića

Fran Đurović

Fran Đurović /Anastazija Vržina

share

Krajem studenoga bit će praizvedene čak dvije skladbe Frana Đurovića u dvije države te će jedno njegovo novije djelo biti reprizirano.

Đurovićeva skladba za klavirski duo, Pokaži mi najbitnije, bit će praizvedena na festivalu BUNT u Beogradu, na „Kolarcu“. U nedjelju, 28. 11., praizvest će je pijanisti Katarina Krpan i Dragomir Bratić, na koncertu kojem je cilj uspostaviti „Pijanistički most Zagreb-Beograd“ te će hrvatski i srpski pijanisti izvoditi djela autora iz Srbije (Žebeljan, Trajković, Mokranjac) i iz Hrvatske – uz Đurovićevu praizvedbu na programu su i djela Borisa Papandopula, Ive Josipovića i Berislava Šipuša. Festival BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija) održava se 9. put, od 21. 11. do 28. 12.

Istoga dana, 28. 11., jednu Đurovićevu skladbu možete čuti u Zagrebu, u Studiju „Anton Marti“ Hrvatske radiotelevizije, na koncertu Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda: Za proslavu svojeg 80. rođendana Orkestar je, između ostaloga, odabrao skladbu Ribanje i žensko prigovaranje Frana Đurovića. Djelo su nedavno praizveli, 2020., na koncertu kojim je maestro Siniša Leopold proslavio 35 godina umjetničkog djelovanja.

Druga ovomjesečna praizvedba iz Đurovićevog opusa održat će se 30.11., u sklopu festivala MUSIC-MISSION-VISION 21, u zagrebačkome Centru kulture na Peščenici – KNAP: Pijanistica Mia Elezović praizvest će njegovu Pastoralnu suitu. Na tom koncertu domaćih glazbenika iz ansamble MiseEnScene možete čuti i djela Berga, Ravela i Stravinskog, kao i skladbu Antuna Tomislava Šabana te još dvije praizvedbe, skladbi Sande Majurec i Dubravka Detonija. Drugi je to koncert festivala Music-Mission-Vision. koji je podnaslovljen Dani suvremenog muziciranja i održava se 3. put. Na prvome koncertu, 25. 11., nastupa talijanski ansambl flauta Alchimie Sonore.

Moglo bi Vas zanimati