15
pro
2021
Vijesti

Dražen Žerić Žera nagrađen Multiplatinum nagradom za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos

Dražen Žerić Žera i Želimir Babogredec

Dražen Žerić Žera i Želimir Babogredec /Samir Cerić Kovačević

share

Nagrada Multiplatinum Hrvatske diskografske udruge, najveće diskografsko priznanje u Hrvatskoj, za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos u glazbi primio je glazbenik, klavijaturist i frontman pop-rock sastava Crvena jabuka – Dražen Žerić Žera.

Koncert, koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, započeo je recitalom Fabrisa Pinje kao uvod u pjesmu “Balada”. Upravo ta je pjesma jedan od najvećih hitova grupe Indexi, nakon čega je Žera nastavio s hitovima Crvene jabuke s aktualnog albuma “Tvrđava”.

Dražen Žerić Žera

Dražen Žerić Žera/Samir Cerić Kovačević

Već u prvom dijelu koncerta, nakon hita “Bježi kišo s prozora” koji je sve prisutne digao na noge, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Croatia Records, Želimir Babogredac, uručio je Žeri posebno priznanje Hrvatske diskografske udruge, nagradu Multiplatinum za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos.

Ovaj je koncert također bio i svojevrsna proslava 35. rođendana grupe. Crvena jabuka jedan je od najdugovječnijih bendova na ovim prostorima. Bend je osnovan u Sarajevu 1985. godine. Originalnu postavu činili su Dražen Ričl, Zlatko Arslanagić, Dražen Žerić, Aljoša Buha i Darko Jelčić. Svoj prvi album izdali su 1986. godine pod nazivom “Crvena jabuka”. Peti po redu album “Nekako s proljeća” objavljuju 1991. godine, a planiranu turneju otkazuju zbog nesretnog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Crvena jabuka privremeno prestaje s djelovanjem, a 1994. godine ponovno se okupljaju u Zagrebu, gdje i nastavljaju svoje djelovanje sve do danas.

Moglo bi Vas zanimati