16
pro
2021
Vijesti

Playlista za glazbenu školu u Sisku: glazbeni autori i HDS ZAMP donirali 520 tisuća kuna

Glazbena škola u Sisku

Glazbena škola u Sisku

share

Nakon gotovo godinu dana od katastrofalnog potresa i početka humanitarne inicijative „Playlista za glazbenu školu Sisak“, hrvatski glazbeni autori i njihova služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja donirali su ukupno 520 tisuća kuna!
Cjelokupni iznos namijenjen je obnovi potresom razrušene zgrade glazbene škole „Fran Lhotka“ u Sisku.

HDS ZAMP je u siječnju 2021. pokrenuo akciju za obnovu potresom razrušene zgrade pozvavši članove da odricanjem od tantijema za jednu ili više svojih pjesama pomognu obnovi i opremanju škole. Akciji se odazvalo ukupno 277 autora i nositelja prava različitih glazbenih žanrova, od pop i rock preko tradicionalne do jazz i klasične glazbe, od najpoznatijih imena domaće glazbene scene do autora hobista i amatera.
Emitiranju pjesama s playliste odazvale su se brojne nacionalne, regionalne i lokalne postaje, a akcija je kulminirala u lipnju na velikom koncertu #zajednozaglazbenu u zajedničkoj organizaciji HRT-a, HDS-a i HGU-a.

Ukupan iznos tantijema od emitiranja pjesama s Playliste iznosi 477 tisuća kuna, a tome se pridružio i HDS ZAMP izdvojivši 43 tisuće kuna iz troškova svog poslovanja – stoga ukupni prihod Playliste na završetku akcije u prosincu 2021. iznosi 520 tisuća kuna!

„U još jednoj kriznoj godini za sve glazbenike i glazbene autore, ova gesta odricanja od strane naših članova je zbilja velikodušna i hvalevrijedna. Mnogim glazbenicima autorski honorari postali su jedini i najvažniji izvor prihoda stoga svima još jednom iskreno zahvaljujemo na sudjelovanju. Hvala i brojnim partnerima akcije, nositeljima prava te glazbenim urednicima na radio i TV postajama koji su emitirali pjesme s playliste. Time smo još jednom pokazali zajedništvo i senzibilitet za stvarne probleme, unatoč brojnim izazovima s kojima se kao glazbena industrija i sami trenutno susrećemo“, istaknuo je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

U korist Playliste, svojih tantijema odrekla se kantautorica Mia Dimšić. Upravo će ona, zajedno s predstavnicima HDS ZAMP-a, u srijedu 22. prosinca na Božićnom koncertu polaznika škole – u dvorani koju koriste privremeno – svečano uručiti simbolični ček više od pola milijuna kuna ravnatelju i učenicima glazbene škole „Fran Lhotka“. Mia je kao svoj prilog Playlisti dala honorar od autorskih prava pjesmu „Bezimeni“, ovjenčanu Glazbenom nagradom Porin za Pjesmu godine 2018.
„Izabrala sam pjesmu jer je jedna od mojih najenergičnijih, ali i najemitiranijih pjesama želeći tako doprinijeti pozitivnom porukom upornosti i koračanja za svojim snovima, bez obzira na okolnosti! Jako mi je drago što sam mogla biti dio ovog hvalevrijednog projekta i što se skupio lijep iznos. Mladim glazbenicima iz Siska i Sisačko-moslavačke regije bih poručila da je glazba najveći lijek i prijatelj u teškim trenucima te da nikako ne odustaju od nje jer će im dalje u životu sigurno donijeti još puno radosti“, izjavila je Mia koja će u srijedu i posebnim akustičnim nastupom razveseliti svoje mlade kolege, polaznike škole Frana Lhotke u Sisku.

Ova donacija je važna, ali ni izdaleka nije dovoljna za potpunu renovaciju škole. Više o načinima pomoći koja je i dalje potrebna na web stranici https://fran-lhotka.hr/

 

Moglo bi Vas zanimati