18
lis
2022
Vijesti

Europska festivalska asocijacija (EFA) objavila novi projekt

EFFEA

EFFEA

share

Fond europskih festivala za perspektivne umjetnike (EFFEA) umjetnicima u usponu pruža platformu za razvoj karijera na međunarodnom polju putem sudjelovanja na festivalima.

Europska festivalska asocijacija (EFA) objavila je novi projekt – Fond europskih festivala za perspektivne umjetnike (EFFEA). Projekt jest nov, ali se razvio u nastavku projekata Europa za festivale – festivali za Europu (EFFE) i platforme FestivalFinder. Ovaj slijed povezanih projekata od 2014. godine festivalima diljem Europe omogućuje da se najkvalitetniji među njima istaknu, da se festivali povežu putem platforme, a sada i da umjetnicima svih žanrova i izričaja postanu „prozori“ na prošireno, europsko tržište. Hrvatsko društvo skladatelja nastavlja biti HUB-om za festivale s područja Republike Hrvatske, koji svoje upite o natječaju mogu poslati na mail adresu [email protected].

Iz priopćenja samog projekta EFFEA prenosimo:

Svrha je festivala otkrivanje nepoznatih ili dosad nepoznatih talentiranih, originalnih i inovativnih umjetnika otvorenih za izazove. Festivali djeluju i definiraju se kao zaštitnici te neposredne odskočne daske umjetnicima svih disciplina. Na ovaj način EFFEA godišnje daje priliku 150 festivala da u iduće tri godine odaberu po pedeset perspektivnih umjetnika (stipendista EFFEA) na godišnjoj razini i pod svojim im okriljem omogući bolje predstavljanje, olakšavanje rada i stvaranje važnih kontakata unutar industrije. EFFEA potiče festivale da pronađu vrijeme i angažmane umjetnicima koji još uvijek nisu na ovom tržištu, ali posjeduju talent, kapacitet i viziju za kreiranje međunarodne karijere.  

Fond će omogućiti i njegovati vidljivost perspektivnih umjetnika. Dotaknut će se raznih potreba umjetnika (istraživanje, povećanje kapaciteta, umrežavanje, prezentacijske platforme), potreba festivala (razvoj vještina, budnost, internacionalizacija, suradnja) i potreba publike (pristup različitim umjetnicima i umjetničkim djelima). Fond će etablirati oznaku kvalitete koja stremi postati referentnim instrumentom umjetnicima i festivalima pri vođenju te prezentaciji perspektivnih umjetnika na europskim festivalskim pozornicama.

Fond se vodi principima poštenja, inkluzivnosti i raznolikosti  (s posebnim naglaskom na pluralizam pri odabiru i imenovanju žirija, festivala, umjetnika, kriterija promidžbe jednakih šansi i poštenim novčanim naknadama). Teži postati efikasnim sredstvom suzbijanja nejednakosti (ili sredstvom potenciranja raznolikosti i pluralizma) kod razvijanja talenata i pristupa umjetnosti na europskim pozornicama, s naglaskom na neravnotežu Istoka i Zapada, žena i muškaraca, bijelaca i crnaca, generacija i sl. (ishod ovog plana bit će Protokol o dužnosti brige EFFEA).

Djelovanje podrazumijeva pedeset godišnjih rezidencija za perspektivne umjetnike u sklopu pedeset festivala (uključujući i suradnju s najmanje dva festivala unutar projekta), a odabrat će se javnim pozivom na festival. Žiri EFFEA-e (devet članova) odabire festivale i odgovoran je za uravnoteženo financiranje, inkluziju, održivost i raznolikost. Poziv je usmjeren festivalima koji trebaju predstavljati rezidencijalnog umjetnika u dvije kategorije: umjetnik unutar rezidencije i rezidencijalni umjetnik na terenu, odnosno u sklopu festivala koji bi radili s umjetnikom.

Diljem Europe trinaest rezidencija (HUB-ova) EFFEA-e brine o komunikaciji s festivalskom zajednicom. Platforma FestivalFinder.eu služi za registraciju, kao i omogućavanje pristupa šire javnosti umjetnicima. EFFEA je proizašla iz projekta EFFE: Europa za festivale, festivali za Europu (eng. Europe for Festivals, Festivals for Europe), a obuhvaća zajednicu od 2450 festivala okupljenih pod oznakom EFFE koji su se registrirali na domeni FestivaFinder.eu

Slijed natječaja:
– Početak online prijave: 14. listopada 2022.
– Rok za prijavu: 15. studenoga 2022.
– Objava rezultata: siječanj 2023.
– Objava 50 odabranih umjetnika i festivala na platformi EFFEA: siječanj 2023.
– Razdoblje provedbe: veljača 2023. – prosinac 2023.

Moglo bi Vas zanimati