18
lis
2022
Vijesti plus

Bajaga i Instruktori promovirali dva nova izdanja

Bajaga

Razgovor je moderirao Nikola Knežević / Foto: Karla Matulina

share

Dva nova diskografska izdanja Bajage i Instruktora u prostorima Croatia Recordsa predstavili su  Momčilo Bajagić Bajaga, Aleksandar Lokner, klavijaturist Instruktora, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i naš urednik Bojan Mušćet

Bajaga

Zadovoljni Momčilo Bajagić Bajaga / Foto: Karla Matulina

Tri rasprodana koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog dovoljno govore o velikoj popularnosti Bajage i Instruktora u Zagrebu koja traje i 38 godina nakon osnivanja. Njihova bogata diskografija i velik broj hitova došli su do izražaja i u najnovijim aranžmanima prilagođenima za orkestar i zbor. Koncept je premijerno izveden 2019. godine u Sava Centru u Beogradu kada je bend proslavio 35 godina postojanja. Kasnije je predstavljen u Skoplju i nedavno u Banjoj Luci, a sada je stigao u Zagreb i to na tragu objavljenog koncerta na dvostrukom CD-u i Blu-rayu u nakladi Croatia Recordsa i u suradnji s PGP RTS-om. Koncerte u Lisinskom Bajaga je otvorio s naslovnom pjesmom filma Nije loše biti čovek koji se od prije nekoliko dana može pogledati u kinima diljem Hrvatske. Upravo je glazba iz tog filma objavljena na CD-u i vinilu početkom ove godine.

Ta dva diskografska izdanja predstavljena su u ponedjeljak, 17. listopada u prostorima Croatia Recordsa. Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Lokner, klavijaturist Bajage i Instruktora, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i naš urednik Bojan Mušćet, govorili su o ovim izdanjima pred brojnim gostima, glazbenicima, kritičarima, autorima, producentima i novinarima.
“Velika zasluga ovom konceptu ide pokojnom Vojkanu Borisavljeviću koji je pisao veći dio aranžmana za orkestar i zbor, a jedan dio je pisao Saša Sedlar, poslednji ozbiljni aranžer. Drago mi je što me Vojko uvjerio da napravimo ovo jer su koncerti bili iznimno uspješni. A moja ideja je bila da na lokaciji gdje sviramo surađujemo s lokalnim muzičarima, što je veliko bogatstvo. To su sve vrhunski klasični muzičari, pratili su nas dosad razni orkestri i lijepo je kad svirate s ljudima koji nisu ove pjesme svirali nikada i time daju nešto svoje ovom projektu. Pokušat ćemo u svim gradovima koji imaju veliki orkestar i zbor napraviti nešto slično”, rekao je Bajaga.

“Ovo je potpuno drugi repertoar od onog koji sviramo kao bend. Mi smo šokirani prijemom u Zagrebu, jer u Lisinskom ne očekujete da ljudi ustanu. Divna je atmosfera bila. Nama je Zagreb inače, što bi rekao Žile, prva ljubav koja zaborava nema. Bend je i krenuo iz Zagreba 1984. godine koncertom u Kulušiću i nekako nas to stalno prati”, kaže Lokner.
“Razlika između soundtracka i koncertnog albuma koji su predstavili jest da ovaj prvi ne uključuje Bajagin glas, ali niti stihove. Napravio je samo glazbu, na neki način se ogolio i to je jedan instrumentalni Bajaga kojeg do danas nismo upoznali. Taj spoj Bajagine glazbe, stihova Dušana Kovačevića i interpretacije nekih drugih pjevača je prilično zanimljiv. Što se tiče live albuma, u pitanju je jedan koloplet velikih hitova, ali i pjesama koje uglavnom ne izvode, odnosno jedan novi fokus na ono što već znamo. Oni koji su bili u Lisinskom uvjerili su se kako je sve to vrlo blisko onome što on radi, ali je razlika u tome što je bend mogao biti razmjerno discipliniraniji kako bi bio usklađen s orkestrom Josipa Cvitanovića i zborom Capella ‘Odak'”, ističe Mušćet.

“Suradnja s Bajagom traje od rada u Ribljoj čorbi, njegovog osamostaljenja pa sve do danas, što me čini posebno sretnim. Netko tko je toliko iskusan i koji je puno koncerata prošao u životu, odnosno netko tko je toliko talentiran kao Bajaga, može nastupiti u sto različitih formi. To znači i filmska i kazališna glazba, a sada i suradnja s orkestrima i zborovima”, naglasio je Babogredac.

Moglo bi Vas zanimati