17
lip
2022
Vijesti

Ujedinjeno Kraljevstvo najvjerojatniji je domaćin Eurosonga 2023.

Mia Dimšić Eurosong

Mia Dimšić - Eurosong EBU/Corinne Cumming

share

Ukrajina neće biti domaćin Eurosonga 2023. godine, potvrdili su iz Europske radiodifuzne unije (EBU), koja je zadužena za organizaciju.

U službenom priopćenju EBU otkriveno je da su pregovori s BBC-jem u tijeku te da je želja da Ujedinjeno Kraljevstvo preuzme ulogu zemlje domaćina sljedeće godine.

„Nakon pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u svibnju EBU je istražio mogućnosti za domaćinstvo natjecanja iduće godine s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA:PBC, koja je organizirala događaj 2017. i 2005. godine. Tradicija je da pobjednik Eurosonga bude domaćin natjecanja sljedeće godine, osiguravajući određene kriterije koji uključuju osiguranje održivosti organiziranja događaja i sigurnost svih sudionika.

S obzirom na rat koji je u tijeku, EBU je u suradnji sa stručnjacima proveo potpunu procjenu izvedivosti i sigurnosti. Natjecanje za pjesmu Eurovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu, s tisućama ljudi koji rade na događaju i prisustvuju mu i potrebno je 12 mjeseci pripreme.

Nakon objektivne analize Referentna skupina i Upravni odbor ESC-a s dubokim su žaljenjem zaključili da, s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna jamstva potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju natjecanja za pjesmu Eurovizije prema pravilima, ukrajinska televizija trenutno ne može organizirati događaj.

EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih ovih tjedana.“, stoji u službenom priopćenju.

 

Moglo bi Vas zanimati