28
lip
2023
Vijesti

10 godina članstva Hrvatske u EU

Danas u Bruxellesu: Gala koncert SO HRT-a uz Pascala Rophéa i Martinu Filjak

Simfonijski orkestar HRT-a, SO HRT

Simfonijski orkestar HRT-a

share

Danas se u Bruxellesu, u Bozaru s početkom u 20 sati, odvija svečani koncert u čast desetogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Svečani koncert održat će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem svog šefa dirigenta, Pascala Rophéa, a uz njih će kao solistica nastupiti pijanistica Martina Filjak.

Foto: Matej Grgić

Gala koncert

Uz glazbu Hectora Berlioza i Ottorina Respighija, na programu koncerta glazba je skladateljice i skladatelja kojima su ove godine posvećeni brojni programi, obilježavajući stogodišnjicu smrti Dore Pejačević te 150 godina od rođenja Blagoja Berse. Upravo je Bersinim Sunčanim poljima, koja će i večeras biti izvedena u dvorani Bozar, 30. lipnja 2013. godine zaključena središnja svečanost ulaska Hrvatske u EU, također u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a.

Festival Dore Pejačević / foto Tomislav Jagar / KDVL

Koncertantna fantazija za klavir i orkestar u d-molu, op. 48 Dore Pejačević oduševila je publiku koncerta koji je Simfonijski orkestar HRT-a održao u sklopu prvoga izdanja festivala posvećenog ovoj skladateljici, a u osvrtu na koncert muzikologinja Mirta Špoljarić zaključila je kako je “Martina Filjak naprosto je briljirala donijevši interpretaciju kojom je zagrabila u dubinu klavirskog zvuka, kao i u dubinu stvaralačkog svijeta Dore Pejačević.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martina Filjak (@martina_filjak)

Slavlje europskog naslijeđa

“Obilježavanje 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji idealna je prigoda da se kroz glazbu podsjetimo koliko je Europa dala Hrvatskoj, a koliko Hrvatska Europi, odnosno kako su hrvatski skladatelji svojim kozmpolitskim stremljenjima pridonijeli smještanju Hrvatske na europsku kulturnu scenu”, stoji u najavi koncerta.

Gala koncert SO HRT-a u Bruxellesu - 10 godina članstva Hrvatske u EU

Dvorana Bozar © Lorraine Wauters

Gala koncertom u glasovitom Centru za lijepe umjetnosti Bozar, u središtu Europske unije, Simfonijski orkestar HRT-a, ujedno jedan od najstarijih europskih radijskih orkestara, predstavlja se pod vodstvom svojega šefa dirigenta Pascala Rophéa, uz našu proslavljenu pijanisticu Martinu Filjak.

Dora Pejačević i Blagoje Bersa nesumnjivo su najveći hrvatski skladatelji s prijelaza u 20. stoljeće. Izvrsno poznavanje orkestralnoga sloga, vještina instrumentacije, suživljenost sa stilskim izričajem europske glazbene moderne, bliskost Mahlerovim, Straussovim i Wagnerovim konceptima, čine ih idealnim izborom za ovu prigodu.

Njihova remek-djela, Koncertantna fantazija za klavir i orkestar odnosno Sunčana polja, zazvučat će uokvirena glazbenim kontekstom šireg Mediterana. Zahvaljujući uvertiri Korsari (Le CorsaireHectora Berlioza odlazimo u “kraljicu Mediterana”, Nicu, dok Rimske pinije Ottorina Respighija prizivaju blistavo bogatstvo tradicije i povijesti glavnoga grada Italije.

Foto: Jasenko Rasol/HRT

Simfonijski orkestar HRT-a
Pascal Rophé, dirigent
Martina Filjak, klavir

Hector Berlioz: Uvertira operi Korsari

Blagoje Bersa: Sunčana polja

Dora Pejačević: Koncertantna fantazija za klavir i orkestar u d-molu, op. 48

Ottorini Respighi: Rimske pinije

Moglo bi Vas zanimati