04
lip
2023
Vijesti

Tri kratka baleta za kraj sezone

Francesco Nappa – Massimiliano Volpini – Philippe Kratz: Prelaženje linije

Foto: Massimiliano Volpini

share

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao posljednju ovosezonsku premijeru prikazat će u jednoj večeri tri kraća suvremena baletna djela (Triple Bill).

HNK u Zagrebu najavio tri kratka suvremena baleta za kraj sezone

Foto: Massimiliano Volpini

Večer tri baleta – Prelaženje linije izvedba je renomiranih europskih koreografa mlađe generacije: Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippea Kratza, koju će premijerno izvesti ansambl Baleta 16. lipnja na sceni zagrebačkog HNK.

Tri koreografa različitih plesnih poetika prikazat će odvojene putove plesnog istraživanja, pronalazeći veze i dodirne točke između klasičnoga i suvremenog plesnog izričaja, spajajući različite stilove i tehnike, sudarajući ih ili presijecajući te stvarajući vizije bez granica ili definicija.

Foto: Massimiliano Volpini

Plesači zagrebačkog Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali kako suvereno vladaju i suvremenim pokretom. Ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni su akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima, stoga su za njih nov i drukčiji izazov.
Sva tri koreografa, koji će se prvi put predstaviti zagrebačkoj publici, dobitnici su mnogih važnih strukovnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Francesco Nappa međunarodno je poznat talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik koji u svojemu umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu. Massimiliano Volpini ravnatelj je Baleta HNK u Zagrebu i poznati talijanski plesač i koreograf, koji je od 1995. kreirao stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima.

Philippe Kratz nagrađivani je njemački koreograf, u novije vrijeme zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu.

Moglo bi Vas zanimati