24
kol
2022
Vijesti

Ukrajina u srcu

UA

share

Hrvatski radio u emisiji Izlog sadašnjice ove srijede glazbom posvećuje program Ukrajini, uz njezin Dan neovisnosti upravo šest mjeseci od početka ruske agresije.

Emisija koja je inače posvećena suvremenoj glazbi i najrecentnijim zbivanjima na svjetskim festivalskim pozornicama novog zvuka, donosi prvi dio koncerta koji je Bergenska filharmonija naslovila Ukrajina u srcu 10. ožujka. Uz nezaobilaznu državnu himnu uključena je i zborska Molitva  Valentina Silvestrova, najpoznatijeg suvremenog ukrajinskog skladatelja čiji zborski opus slušamo u drugome dijelu emisije u izvedbama nagrađivanog ukrajinskog zbora  Dumka kapela

Poezija je .. spašavanje svega što je bitno, i melodije kao cjelovita i neodvojiva organizma. Jer, ili postoji ili ga nema. Čini mi se, da glazba jest pjesma usprkost svemu, čak i kad se ne može pjevati doslovce. To nije ni filozofija niti vjerovanje, nego pjesma svijeta o sebi, i u isto vrijeme glazbeni testament postojanja.

Valentin Silvestrov

Prvi dio emisije u izvedbi Bergenske filharmonije i latvijskog dirigenta Andrisa Poge predstavlja skladbu Musica serena omiljenog latvijskog suvremenog skladatelja Peterisa Vasksa, te potom praizvedbu skladbe za čembalo i orkestar Sei anime danskog skladatelja Benta Sørensena uz iransko-američkog solista Mahana Esfahanija.

Emisija ciklusa Izlog sadašnjice Ukrajina u srcu na rasporedu je danas, u srijedu 24. 08. u 20 sati na HR3, a potom je emisija dostupna u Slušaonici.

Moglo bi Vas zanimati