23
ožu
2022
Vijesti plus

FOTO: Održan dobrotvorni koncert za HGZ 'Glazba glasnija od potresa'

Katarina Kutnar i Hrvatski barokni ansambl foto: Zvonimir Ferina

share

Glazba glasnija od potresa moto je jučerašnjeg koncerta za Hrvatski glazbeni zavod. Potres prije dvije godine uništio je zgradu koja je bila drugim domom mnogim glazbenicima već dva stoljeća. Stoga je u maloj dvorani Lisinski održan koncert u 6:24,  u isto vrijeme kada je potres probudio Zagrepčane. Ovim koncertom su glazbenici htjeli poslati poruke nade i optimizma, ali i podsjetiti na strašan događaj te obnovu koja se jako sporo kreće. 

Program je otvorila praizvedba skladbe Mateja Meštrovića pod nazivom Zvukopis obnove HGZ-a. Meštrović je iskoristio zvuk obnove za novu skladbu, tako se uz klavir miješaju zvukovi gradilišta. Uz to on koristi samplove zbora koji pjeva „HGZ”, preko čega on uživo svira na klaviru. Cijeli ton skladbe je optimističan, za razliku od skladbe HGZ Potresno. Uz snimke uživo, izmjenjivale su se slike iz razrušenog Glazbenog zavoda.

 

U pauzama između glazbenih izvedbi, voditelji su razgovarali s onima zaduženima za obnovu HGZ-a ili koji na neki drugi način doprinose da se zabilježi trag obnove.
Marko Stanić i produkcijska kuća Kadar 22 i snimaju dokumentarni film o obnovi HGZ-a. Ideja iza filma, kako su autori predstavili, jest da jednom kad se vratimo u stari, normalan život, nećemo se više sjećati potresa i obnove, stoga će ovaj film ostaviti trag obnove za buduće generacije.

Nakon Mateja Meštrovića, na pozornicu stigli s Ozren K. Glaser i violinistica Renata Novoselec. Na repertoaru je bila glazba iz filma Žena kojoj sam čitao koju je Glaser skladao još kao 24-godišnjak.

Nakon skladbe uslijedio je razgovor s arhitektom Romanom Šiljeom koji je još jednom govorio o projektu obnove te kako je ona organizirana. “Sad je konačno započeta konstrukcijska obnova, HGZ je ogoljen do cigle, kako bi zgradu ojačali čelikom.” S obzirom na to da je HGZ kulturno dobro i obnova je zahtjevnija, istaknuo je. Što se tiče cjelovite obnove, u planu je modernizacija zgrade, nova dvorana u potkrovlju koja će omogućiti produkciju i recepciju glazbe na nešto suvremeniji način.

Duo Hojsak&Novosel poveo je slušatelje koncerta u Dubrovnik izvedbom njihove uspješnice Hojsak Linđo Filipa Novosela. Dubrovnik je grad vječne inspiracije za mnoge umjetnike, pa smo se na trenutak oprostili od HGZ-a.

U intervjuu između glazbenih točaka, pijanist i skladatelj Matej Meštrović govorio je o HGZ-u kao nadahnuću, prisjetivši se kako je svoj prvi nastup sa šest godina imao baš u HGZ-u. Zatim je rekao kako je na toj pozornici bio i prije nego se rodio. Naime, njegova majka, pijanistica i pedagoginja Sretna Meštrović, za vrijeme trudnoće održala je koncert na kojem je svirala Mozartovu glazbu i to baš na pozornici HGZ-a.

Potom su nastupili Zdenka Kovačiček i Ante Gelo, izvevši pjesmu s prošlogodišnje Dore, Love, love, love Marija Mihaljevića. Kantautorica Lovorka Sršen odlučila je iskoristiti ogoljeni HGZ te je ondje snimila spot za pjesmu Bez mira, koji je režirala Dora Prpić, što je publika mogla vidjeti i na ovom koncertu.
Gitarski duo Šimatović vratio je publiku u romantizam skladbom Fernanda Sora Allegretto za dvije gitare.

Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a, predviđa toj udruzi sjajnu i blistavu budućnost, jer je HGZ, kako je istaknula, kolijevka glazbenog obrazovanja i simbol glazbe grada Zagreba. HGZ je dom mnogim umjetnicima i ansamblima pa tako i Hrvatskom baroknom ansamblu koji je zajedno sa sopranisticom Ivanom Lazar izveo ariju Let the Bright Seraphim iz oratorija Samson Georga Friedricha Händela.


Koncertu je nazočio i dogradonačelnik grada Zagreba Luka Korlaet, koji smatra kako je HGZ ključno mjesto zagrebačke glazbene scene te kako je tempo obnove spor.

Hrvatski barokni ansambl i violinistica Katarina Kutnar izveli su stavak Allegro iz Vivaldijeva Proljeća, simboličnu i prigodnu glazbu. Za prigodan kraj programa ‘ispjevana’ je i misao kako je pobjeda tu – kontratenor Franko Klisović izveo je ariju Agitata infido flatu iz Vivaldijeve Judite pobjednice.

Ivan i Diva Šimatović foto: Zvonimir Ferina

Katarina Kutnar i Hrvatski barokni ansambl foto: Zvonimir Ferina

Marko Stanić_Željko Tomac_Jana Haluza foto: Zvonimir Ferina

Roman Šilje

Franko Klisović_Hrvatski barokni ansambl foto: Zvonimir Ferina

Zdenka Kovačiček_Ante Gelo foto: Zvonimir Ferina

Luka Korlaet_Romana Matanovac Vučković foto: Zvonimir Ferina

Matej Meštrović foto: Zvonimir Ferina

Ozren K. Glaser_Renata Novoselec foto: Zvonimir Ferina

Filip Novosel_ Tihomir Hojsak foto: Zvonimir Ferina

Željko Tomac_Jana Haluza foto: Zvonimir Ferina

Glazba glasnija od potresa foto: Zvonimir Ferina

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati