02
velj
2023
Vijesti

100. rođendan Ive Robića uz Jazz orkestar HRT-a i Danijela Čačiju

Ivo Robić, JO HRT

foto: Renato Branđolica / HRT

share

Stoti rođendan našeg legendarnog pjevača i autora Ive Robića bio je sjajan povod za sinoćnji program Happy Birthday, Mister Morgen! u ciklusu Jazz orkestra HRT-a. Dvanaest besmrtnih hitova u orkestralnim jazz aranžmanima, uz članove Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, tumačio je Danijel Čačija, sjajni jazz vokalist, bariton, kojega uz Ivu Robića veže prijašnji uspješni projekt.

„Za ovu prigodu odlučili smo uzeti već postojeći program koji je 2013. snimio Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži iz kojeg potječe gotovo polovica današnjeg Jazz orkestra HRT-a, uključujući i mene. Taj program je tada izvodio Danijel Čačija, i deset godina poslije odlučili smo upravo njega pozvati da s nama izvede taj program“, pojasnio je Miron Hauser.

foto: Renato Branđolica / HRT

Zahvaljujući Sigiju Feiglu,vođi HGM Jazz orkestra, Danijel Čačija zbližio se s glazbom Ive Robića te sudjelovao u realizaciji albuma HGM Plays the Music of Ivo Robić 2013. godine. Rodni moj kraju, Tiho plove moje čežnje, Srce laku noć, Stranci u noći, Mona Lisa, Morgen, Septembar, Zamagljen prozor, Ta tvoja ruka mala, Sedamnaestgodišnjoj, Samo jednom se ljubi, i za kraj – Beli Zagreb, pjesme su s albuma (koji je dobio Porina 2014. za najbolji album jazz glazbe) koje su se mogle sinoć čuti. Sve aranžmane radio je Pavel Klimashevsky.

„Pavel Klimashevsky je basist koji piše vrlo moderan stil u koji dosta inkorporira čak i neke harmonije iz starijeg doba jazza, od Duke Ellingtona nadalje; zapravo poseže za cijelom povijesti jazz orkestara do skroz modernog zvuka, što nije lako svirati. Htio je napraviti nešto potpuno drugačije, potpuni odmak od originalnih šlagerskih aranžmana, tako da je ovo vrlo zahtjevan i ozbiljan jazz program koji nije bilo lako uvježbati, ali srećom mi imamo ponajbolje jazz glazbenike“, rekao je Miron Hauser.

„Aranžmani su dosta zahtjevni; vokalno, što se tiče visine ili dubine ili melodije, nije bilo prekomplicirano. Veći je problem forma, npr. jednom se strofa pjeva u sporijem tempu pa se onda pjeva u duplo bržem tempu, pa se doda jedan takt, pa se oduzme takt; nisu ‘pravilne’ forme, pa moram paziti da u tako intelektualno aranžirane pjesme upadnem u pravi trenutak, a opet da sve zvuči prirodno“, otkriva Danijel Čačija, koji je kao dijete, s roditeljima iz rodnoga Osijeka otišao u Njemačku gdje se školovao za klasičnog pijanista (Frankfurt) te jazz pjevača (Graz). Danas živi u Hamburgu i vodi uspješnu karijeru jazz glazbenika, te se uvijek rado vraća hrvatskoj glazbenoj sceni.

„Mislim da znam najmanje pola glazbenika iz Jazz orkestra HRT-a, sa svima sam svirao, ili surađivao, ili studirao. Bila je jako ugodna atmosfera tijekom priprema, baš smo bili opušteni i u isto vrijeme fokusirani i motivirani da to napravimo što bolje“, zadovoljan je ovom suradnjom Danijel Čačija, a slično mišljenje dijeli i Miron Hauser:

„Jako sam ugodno iznenađen ovim projektom i suradnjom s Danijelom Čačijom. On i ja smo se zadnji put vidjeli na studiju u Grazu; ja sam prije tog CD-a koji je HGM Jazz orkestar snimio s njim, otišao iz orkestra i iz Graza, a sada se nekako poklopilo da obnavljamo suradnju deset godina nakon izlaska njegova CD-a i 100 godina od rođenja Ive Robića. Naravno, vidjeti kako se neki kolega razvio muzički u deset godina je prekrasno. I onda je bio dobar pjevač, a sada je izvrstan, tako da sam uživao.“

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

– Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati