02
velj
2023
Vijesti

Predstavljen program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre

share

Dubrovačke ljetne igre održat će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza, a tijekom 47 festivalskih dana u svojoj 74. sezoni publici će predstaviti program hrvatskih i inozemnih umjetnika, vlastitu produkciju te gostovanja. Pred brojnom međunarodnom publikom, približno 1.000 umjetnika izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa na gotovo 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Svečano otvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića održat će se u ponedjeljak, 10. srpnja, ispred crkve sv. Vlaha.

Glazbeni program u Kneževu dvoru otvorit će 13. srpnja međunarodno poznati pijanist mađarskog podrijetla András Schiff. Karizmatični britanski pijanist glazbenik je ogromne koncertne djelatnosti, laureat najznačajnijih natjecanja, ovjenčan viteštvom u svojoj novoj domovini, i disident u staroj zbog političkih istupa vezanih za neumorno isticanje obaveza javne osobe da trajno osvješćuje kako stečene civilizacijske norme ne mogu opstati bez stalnog truda i borbe, stoji u najavi programa. Sir Schiff inače svira isključivo na svom Bösendorfer klaviru kojega vozi svugdje da sobom no za Dubrovnik je pristao „zadovoljiti se“ Steinwayem na kojem su svirale brojne ruke vrhunskih pijanista.

Jedna od najpopularnijih pjevačica fado glazbe, Mariza, koju smatraju nasljednicom velike Amálije Rodrigues, kraljice fada, nastupit će na taraci tvrđave Revelin u subotu, 15. srpnja. U okviru glazbenog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će i Zagrebački solisti koji uskoro obilježavaju sedamdeset godina djelovanja. Virtuozni ansambl, koji je u zadnje vrijeme prilično pomladio svoje redove, a u kojemu svira i koncert-majstorica DSO-a Đana Kahriman, nastupit će s još jednom Dubrovkinjom – Marijom Pavlović na klarinetu. Njihov koncert na repertoaru Igara je 18. srpnja u atriju Kneževa dvora.

U sklopu projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa odabrani mladi glazbenici iz šest zemalja regije izvest će na završnim koncertima projekta, 19. i 20. srpnja u atriju Kneževa dvora, nova glazbena djela inspirirana lokalnom baštinom i europskim vrijednostima, koja su za ovu prigodu napisali mladi skladatelji, njih dvanaest iz šest zemalja.

Na Igre se vraća i Maxim Emelyanychev jedan od predstavnika mlađe generacije ruskih dirigenata, koji je na Igrama dirigirao izvedbu Mozartove Velike mise 2018. godine i pritom oduševio festivalsku publiku. Ovog ljeta nastupit će kao pijanist, koncertom u atriju Kneževa dvora 4. kolovoza s ruskim violinistom Aylenom Pritchinom s kojim intenzivno surađuje još od vremena zajedničkog školovanja na moskovskom Konzervatoriju.

U atriju Kneževa dvora nastupit će i glasoviti violončelist Nicolas Altstaedt, koji će se dubrovačkoj publici 31. srpnja predstaviti samostalno recitalom te u nastavku s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na koncertu 2. kolovoza pod ravnanjem Pavla Zajceva. Poput mnogih uvaženih glazbenika danas i on se okreće dirigiranju, s orkestrima poput Budimpeštanskog festivalskog orkestra ili Varšavske filharmonije, a stilski dijapazon, perfekcija i karizma njegovi su atributi.

Dubrovački simfonijski orkestar će u okviru 74. Igara nastupiti i sa sopranisticom Josipom Bilić, aktualnom dobitnicom nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, pod dirigentskom palicom mladog pobjednika natjecanja MatačićValentina Egela, šefa-dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra.

Povodom 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse klavirski trio koji čine Marco GrazianiLatica Anić i Krešimir Starčević izvest će Bersinu glazbu te trija Sergeja Rahmanjinova. Koncert će u Dvoru održati i nagrađivani gitarist Krešimir Bedek, a dio glazbenog programa  bit će i program ranije izveden u Hrvatskom domu Split, koncert njemačkog violončelista Eckarta Rungea s pijanisticom Martinom Filjak i saksofonistom Gordanom Tudorom.

Hrvatska ima zavidan broj svjetski poznatih pjevača, među kojima prednjače basovi, a jedan od njih je i  Marko Mimica, koji će publici u Dvoru pružiti priliku da izbliza upozna njegov potentan glas, besprijekornu belcanto tehniku i mnogostranost u programu lieda i arija posebno kreiranim za Dubrovačke ljetne igre.

U okviru dramskog programa prikazat će se i reprize uspješnih produkcija iz prijašnjih festivalskih sezona. Na radost najmlađe publike, i ovog ljeta na programu je glazbeno-scensko djelo za djecu Čudesna šuma, nastalo prema istoimenom romanu Sunčane Škrinjarić, u režiji Lee Anastazije Fleger i uz glazbu Frana Đurovića, koje će se na tvrđavi Lovrjenac izvoditi 8., 9. i 10. kolovoza.

Na završnom koncertu ispred Katedrale tradicionalno će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz goste soliste.

Moglo bi Vas zanimati