09
tra
2024
Vijesti

Jazz Festival Ljubljana

John Zorn New Masada Quartet u Ljubljani

John Zorn New Masada Quartet

share

John Zorn New Masada Quartet koji je trebao zaključiti treći dana 64. izdanja Jazz Festivala Ljubljana napokon se vraća u deželu, gdje će 29. travnja posjetiteljima ljubljanskog koncerta zasigurno ponuditi mnoštvo uzbudljivih slušateljskih izazova uz svoj kvartet koji upotpunjuju Julian Lage, Jorge Roeder, i Kenny Wollesen.

Zorn nije stranac u Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma, hvale se s pravom Slovenci u najavi koncerta. Nastupio je ondje na dva koncerta u sklopu 60. izdanja ovog festivala.

Ističu i kako je John Zorn svoje pjesmarice Masade počeo izdavati ​​početkom devedesetih, nakon što je s Naked City redefinirao sve što se može redefinirati i preko noći prometnuo u najvećeg heroja impro jazz scene među metalcima, punkerima i rockerima. Za rad s Masadom pronašao je nadahnuće u spoju nove (radikalne) židovske kulture i zvuka akustičnog kvarteta Ornettea Colemana (Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins), sastava s kraja 1950-ih koji je i dalje ključan za razumijevanje prošlosti i budućnosti prakse jazz glazbe.

64. Jazz Festival Ljubljana: Benjamin Clementine, Alva Mist, Lakecia Benjamin, John Zorn i drugi

John Zorn

Zornovi suradnici (Dave Douglas, Greg Cohen i Joey Baron) detaljno su istražili katalog, izdavši deset studijskih albuma za japansku diskografsku kuću DIW (albumi su nazvani slovima hebrejske abecede). Uslijedilo je nekoliko albuma uživo za Zornovu etiketu Tzadik i, po uzoru na Colemanov Prime Time iz 1980-ih, prelazak na Electric Masadu. Ovdje valja spomenuti dvostruki live album The Mountains of Madness, jer je jedan dio albuma snimljen u Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma.

Electric Masada može se smatrati prekretnicom u Zornovim vezama s Ljubljanom. Prije toga, Zornova posjeta Sloveniji uključivala je Naked City i Masadu, nakon čega su uslijedili The Dreamers, Zornov orguljaški recital (također objavljen na Tzadiku) i The Bagatelles Marathon. No, ovo je tek mali dio njegove goleme produkcije koja uključuje više od 150 albuma, kao i nebrojene skladbe za razne ansamble suvremene glazbe koji izvode njegova djela.

Sve to, međutim, ne sprječava mnoge znalce da New Masada Quartet proglase “najuzbudljivijim ansamblom Johna Zorna”. Iako skupina svira ‘najbolje iz pjesmarica Masade’ (drugi album bi trebao izaći uskoro), glazba jasno ukazuje da je Masadin period pauze u pepelu Downtowna bio samo vrijeme skupljanja energije za povratak u budućnost.

“Predvođena Zornovim stop and start dirigiranjem, ova telepatska skupina istodobno je virtuozna, dinamična, dramatična i melankolična. Unatoč nadolazećoj 70. godini života na planeti (rujan), Zorn je i dalje daleko najvatreniji alt-saksofonist na svijetu. Apsolutno remek djelo!”

Ulaznice se mogu kupiti ovdje.

Moglo bi Vas zanimati