09
tra
2024
Vijesti

HMD i HAZU

Promoviran zbornik Umrežavanje glazbom u 'dugom 19. stoljeću'

share

U ponedjeljak 8. travnja 2024. u 12 sati u Knjižnici HAZU održala se promocija zbornika radova Umrežavanje glazbom u “dugom 19. stoljeću”. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta zbornik je predstaviti voditeljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU, akademkinja Koraljka Kos, u ime Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić te urednica zbornika prof. dr. sc. Vjera Katalinić, članica suradnica HAZU.

Umrežavanje glazbom HAZU HMD

Projekt Umrežavanje glazbom u “dugom 19. stoljeću” – od Luke Sorkočevića do Franje Ksavera Kuhača (NetMus19) financirala je Hrvatska zaklada za znanost 2017.–2021., a pošao je od pretpostavke da analiza strukture glazbenih mreža na raznim razinama počiva na odnosima između različitih komponenti od kojih neke ne moraju uvijek imati izravne veze s glazbom. Veza mogu biti pojedinci, ali i institucije, glazbena djela ili glazbene publikacije i sl. Kroz niz studija slučajeva takve su se mreže i dokumentirano potvrdile.

Kao dio projektnih zadataka i ostvarenja, osim brojnih izlaganja na znanstvenim skupovima, objavljenim radovima u časopisima i knjigama te dvije objavljene knjige, organiziran je i finalni znanstveni skup pod širokom egidom „Umrežavanje glazbom u ‘dugom 19. stoljeću’“. Održan je od 2. do 5. lipnja 2021. godine i – kao većina simpozija u to vrijeme, s obzirom na Covid pandemiju – održan je isključivo na digitalnoj platformi.

Četiri tematske skupine sa simpozija zadržane su i u ovom svesku u kojem je nakon recenziranja odabrano 35 tekstova tridesetsedmorice autora. Prva se tematska skupina odnosi na mreže uopće, a predstavlja ju osam radova; druga tematska skupina – mreže skladatelja, učitelja i stilova – donosi jedanaest članaka vezanih uz razne studije slučaja; treći je dio posvećen glazbenim institucijama – udrugama i nakladnicima – te gradovima kao čvorištima intenzivnih umrežavanja s jedanaest izlaganja, dok se četvrti, posljednji odjeljak u pet priloga bavi se izvođačima i medijima.

Ovaj elitni odabir ovdje predstavljenih tema kojima je aspekt umrežavanja zajednički nazivnik, osvijestio je nove pristupe glazbenim istraživačkim temama, što bi moglo rezultirati novim poticajima proučavanju glazbenog života.

Za više informacija istražite službene stranice izdavača – HMD

Moglo bi Vas zanimati