14
lip
2023
Vijesti

Predstavljan program 32. Kastafskega kulturnega leta

Kastavsko kulturno leto 2023.

Kastavsko kulturno leto 2023.

share

Srpanj i kolovoz u Kastvu, za vrijeme održavanja 32. Kastafskega kulturnega leta, biti će ispunjeni brojnim dramskim, glazbenim, izložbenim, dječjim i partnerskim programima.

Na konferenciji za medije održanoj ispred Kuće Belice (Vikotova bačvarija) u Kastvu najavljen je cjelokupni program, kao i program svečanog otvorenja ovogodišnjeg tradicionalnog ljetnog festivala.

O ovogodišnjem Kastafskom kulturnom letu govorili su Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, Saša Brusić, direktor Turističke zajednice Grada Kastva koji je predstavio partnerski program Jerry Ricks Blues Festival, Zoran Majstorović, umjetnički voditelj 27.Festivala gitare – Kastav 2023., Damjan Grbac, tajnik Udruge KKL i Saša Matovina, predsjednik Udruge KKL.

Program ovogodišnjeg izdanja Kastafskega kulturnega leta približio nam je Saša Matovina, predsjednik udruge KKL: „Tijekom dugog puta kojim smo prošli od ustanovljenja do danas, istraživali smo koncepte, razvijali programe, osluškivali bilo publike. Nesvakidašnji uspjeh predstave Casabianca, autorsko-glumačkog dvojca Irene Grdinić i Marija Battifiace, koja je s kastavske pozornice krenula na svoju plovidbu po domovini i svijetu, sa sada već više od stotinu izvođenja, dala nam je poticaj da zakoračimo u projekt postavljanja i uprizorenja kultne dramske predstave Duhi, komedije Draga Gervaisa, pisane antologijskim perom vrsnog poznavatelja čakavštine našeg zavičaja, jednog od bardova čakavskog pjesništva i svekolike čakavske literature.

Projekt postavljanja predstave Duhi u našoj vlastitoj produkciji, kojom ponosno i otvaramo naš ovogodišnji ljetni Festival, predstavlja najznačajniju novinu, ali i izazov trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta.

Osim što je ovaj program potaknuo i osnažio cjelogodišnju produkcijsku aktivnost KKL-a, želja nam je bila njime dati snažan poticaj vrlo aktivnim snagama našeg kraja koje i danas, na tragu legendarnog Kastafskog pučkog teatra, vrlo predano i uspješno rade na očuvanju jezičnog zavičajnog nasljeđa, pri čemu istaknuto mjesto imaju upravo one koje se bave amaterskim kazalištem.

Uz spomenutog Marija, okupili smo najkvalitetnije pojedince među kazališnim amaterima, ne bi li se stvorio što kvalitetniji ansambl koji će, potpomognut organizacijskim aktivnostima Udruge Kastafsko kulturno leto raditi na scenskom postavljanju Gervaisovog zahtjevnog dramskog predloška. Snažni kreativni naboj i zanos okupljenog dramskog KKL ansambla prelio se na cjelokupno promišljanje ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Vidljivo je to u likovnom rješenju vizula, temeljenog na likovnim djelima Željana Pavića, slikara sa stalnom kastavskom adresom, a jasno je utkano i u slogan ovogodišnjeg Festivala – VA DUHE DUHI. Do sada veliko iskazano zanimanje publike za ovogodišnji iskorak po pitanju stvaranja vlastitog programa, i to našim zavičajnim snagama, zasigurno nas ohrabruje te najiskrenije vjerujemo kako će i Duhi postati tradicionalno izvođena uspješnica, poput već dobro nam znanih i kod publike omiljenih predsta va Oštija… i Casabianca, u kojima će se moći uživati i ovoga ljeta.”

Programsku knjižicu festivala pogledajte na https://bit.ly/kkl2023.

U okviru trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta pripremljeno je sveukupno pedeset različitih programa. Među njima su čak dvadeset i tri glazbena, odnosno koncerata (četrnaest u organizaciji KKL i devet partnerskih) najrazličitijih stilova i žanrova, pri čemu će njih 5 kroz kulturni program Ritam dvorišta nastaviti s oživljavanjem stare gradske jezgre. Ritam dvorišta će, u vidu poklona kastavskoj publici (riječ je o programima na koje je slobodan ulaz), doprinijeti neposrednom druženju umjetnika i posjetitelja, a u prvom redu žitelja Kastva.

Očekuju nas i tri likovne izložbe, od kojih čak dvije međunarodne, jedna filmska projekcija (Yunaci rocka), a ne smijemo zaboraviti niti edukativnost manifestacije, koja će ove godine biti zajamčena kroz dvije radionice gitare. Prva će se održati u okviru tradicionalnog i uvijek atraktivnog Festivala gitare, dok će se druga održati u sklopu Off programa Jerry Ricks Blues Festivala.

Poseban doprinos kvaliteti i raznovrsnosti programa zasigurno će dati publici sve omiljeniji partnerski programi: Dječji pjevački festival Kastafski glasi 2023., Jerry Ricks Blues Festival i 19. ČAnsonfest – Kastav 2023. te značajan broj partnerskih programa u suradnji s agencijama za organizaciju kulturnih događanja, zahvaljujući čemu je ove godine značajno veći broj programa dramskog i glazbenog sadržaja.
Ulaznice za programe 32. Kastafskog kulturnog leta potražite na mojekarte.hr ili u uredu KKL-a, svakim danom od 9 do 12 i od 18 do 21 sat.

 

 

Moglo bi Vas zanimati