29
tra
2022
Daj 5

Daj 5: Dubioza, Alka, Vojko V & drugi

vojko v, dubioza kolektiv, lidija bacic, neon iglu, alka vuica

Daj 5

share

Daj 5 ovog smo mjeseca počeli s citatom T.S. Eliota koji kaže da je travanj najokrutniji mjesec. Nije bio ni približno takav, barem ne kad se radi o glazbi. O atmosferskoj ćudljivosti već bi se dalo pričati, ali čini se da su izmjene vjetra i sunca donijele žanrovski šaroliku lepezu singlova. 

Tjedni odabir za kraj travnja slučajno je ispao u znaku najava albuma. Čini se da nas čeka naramak dugosvirajućih domaćih glazbenih izdanja sredinom proljeća, a to nas uvijek veseli. Zakon velikih brojeva nalaže da će biti i dobrih cjelovitih izdanja, a neke od njih najavljujemo za kraj travnja. Pripremili smo vam Dubiozinu kritiku društvenih mreža, Alkinu pjesmu izvučenu iz ludih osamdesetih, plesni pop singl Lidije Bačić, novog i naoružanog Vojka, ali i nešto sasvim drukčije iz tihih voda progresivnog i alternativnog rocka. Bosanski lonac? Kolaž? Đuveč? Ne, to je naš inkluzivni Daj 5!

Alka Vuica – “Ne mislim više na tebe”

Alka Vuica jedna je od najplodnijih domaćih autorica koja je potiho zadužila dobar dio scene, posebice osamdesenih godina o čemu smo detaljno pisali u našoj Retrospektivi posvećenu njoj. Kao jedna od najplodonosnijih tekstopiskinja sada je objavila novi singl “Ne mislim više na tebe“, a tekst joj je uglazbila Marija Mirković, nekadašnja članica Frajli.  

Zanimljivost koju ističe jest da je „pjesma nastala davno, još 80-ih, a pronašla sam je sređujući svoju arhivu. Poslala sam je Mariji koja je baš tada bila u Skopju. Odmah je ušla u studio, napisala glazbu, a Toshe se ponudio pomoći. Sve je ispalo nekako spontano i tako je najbolje. Već dugo nisam imala baladu i ova je pjesma baš romantična.”

Suradnja između dvije glazbenice započela je prije par godina, a zajednički rad na Alkinom novom studijskom albumu najavile su prethodnim singlom “Luđakinja“. Novi studijski album prekinut će Alkinu diskografsku pauzu od čak šesnaest godina. “Bit će to pop i pravi ženski album jer ga uostalom i stvaraju dvije snažne autorice”, kaže Alka.

Dubioza kolektiv – “Bubrezi”

Nesumnjivo najveći regionalni bend, Dubioza kolektiv neumorno radi već dvadeset godina: od undergrounda do stadionske senzacije, bend je poznat po osjećaju za feeling iliti onome što publici treba. Njihove dinamične, ritmične pjesme koje su sve manje oslonjene na dub, reggae i ska s kojima su krenuli i dalje pozivaju mase na amortizaciju zglobova dok pjevaju o stanju u društvu i na regionalnoj političkoj sceni.

Ovog puta društvena kritika upućena je opsesivnoj generaciji prema digitalnim tehnologijama i kulturi društvenih mreža. U tri minute dečki iz daju sarkastičan pregled sumanutog filtriranja lika, konstrukcije imidža i ovisnošću o površnim izvanjskim potvrdama. Pjesma je posljedica društvenih zatvaranja tijekom pandemije kada smo svi postali ovisni o otrovu digitalnih platformi za komunikaciju.

Kao i uvijek, pjesmu prati vizualno atraktivan videospot u kojem se služe estetikom TikToka, Instagrama i Facebooka u satirizaciji sveopćeg gubitka samopoštovanja i socijalne supstance. “Bubrezima” najavljuju novi album Agrikultura kojeg u Hrvatskoj najprije predstavljaju na nadolazećem Sea Star Festivalu.

Lidija Bačić Lille – “Ako me ikad ostaviš”

Lidija Bačić Lille nedavno se prisjetila prošlih iskustava na albumu Flashback, a novu pjesmu koju je s njega predstavila donosi u obliku ljubavne prijetnje. “Ako me ikad ostaviš” stiže nakon pjesama “Ponekad poludim“, “Zauvijek”, “Stop“ ft.Žanamari” i “To je to”. Tekst za pjesmu napisao je Fayo, a glazbu i aranžman potpisuje Siniša Reljić Simba.

“Ako me ikad ostaviš” je pjesma koja koketira sa zvukom 80-tih zahvaljujući prije svega synthovima i miješa stil sa suvremenim trendovima u glazbi. Zvoju radiofoničnost duguje prvenstveno refrenu koji lako ulazi u uho i izlazi kroz usnice. Prateći spot je dio koncepta od šest spotova nastalih kao Werehouse Artwork Video, a radio ih je Ognjen Ogi Mihovilić.

Neon Iglu – “Omen”

Neon Iglu objavili su drugi singl “Omen” u maniri post rocka i shoegazea, obilježen dugim gitarskim dionicama i začinjen distorzijama, čime pronose zvuk predstavlhe prvim singlom “Fuga”. Atmosferično i vokalno psihodelično izdanje “Omen” prije svega je žanrovski i stilski nesvakidašnje za naše pojmove, a posebice u suvremeno doba. Premda moderno, izrazito odiše prog-rock devedesetima…  Njihov je privlačan artistički videospot obilježen crno-bijelom pejzažnom fotografijom nad kojim lirski minimalizam funkcionira hipnotično i sublimno.

Bend Neon Iglu su 2019. godine formirali Igor Maleša (gitara), Luka Kekez (bubnjevi), Siniša Sović (gitara) i Siniša Kolarić (bas, glas) i 2020. godine u suradnji sa snimateljem i producentom Marinom Kerešom snimaju album Stranput. Album izlazi 6. svibnja (izdanje Geenger Recordsa) u digitalnom i vinilnom izdanju.

Nije zgorega spomenuti kako je ovaj bend sačinjen od alternativnih glazbenika čija ima vezujemo za imena poput Sagana i Condor Skye, odakle stiže bubnjar Kekez. Sović kao gitarist debitirao je 2016. u Sowasu s albumom Golden Veil kojeg je prihvatila i publika i kritika. Basist Siniša Kolarić Koki dolazi iz Evokersa, odnosno benda devedesetih Eoni, a proteklih se godina istakuo i samostalnim elektroničkim projektom Indiv.dual.

Vojko V – “TT33”

Vojko V se vraća s novim singlom, spotom i albumom! Ranjen je na snimanju spota, no to ga nije spriječilo da u slow motionu leži među parama i ženama na bijesnom automobilu. Za videospot je zaslužan je Rino Barbir s kojim Vojko radi još od spota za “Pastu Italianu”. Nastavak priče najavljuje novi album logičnog imena Dvojko s kojeg je Vojko već predstavio pjesme “Moja lipa i “Umoran.  Vojko nije nešto oduševio ovim najavnim singlom u kojem se vrlo lijeno igra rimama, a previše oslanja na čari vokalnih plugina i filtera. Može to i bolje od Andrije!

Moglo bi Vas zanimati