29
lis
2023
Vijesti

Tadijine jeseni u Slavonskom Brodu

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

Adrian Golenić: Zagrljaj

share

Tadijine jeseni u Slavon­skom Brodu ove godine obilježavaju mali jubilej, svoje peto izdanje. U sklopu ove književne manifestacije, čiji je organizacijski nositelj Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Glazbena škola Slavonski Brod do sada je osmi­slila i realizirala tri koncerta s djelima hrvatskih skladatelja na stihove Dragutina Tadijano­vića.

Tadijine jeseni i nova glazba hrvatskih skladatelj(ic)a

Na koncertima U tišini bez kraja (2020.), A dúga još jače zasja u meni (2021.) i Stotinu stihova, stotinu melodija (2022.) spo­jeno je Tadijanovićevo pjesništvo i glazba hrvatskih suvremenih skladatelja koji su u njemu našli nadahnuće, s posebnim naglaskom na poti­canje nastanka novih djela. Do sada je praizvedeno devet novih skladbi – Linde Uran, Siniše Leopolda, Tomisla­va Fačinija i mladog brodskoga glazbenika Mislava Dokuzovića.

Tadijine jeseni 2022., praizvedbe – Foto: Glazbena škola Slavonski Brod

Ovogodišnjim koncertom naslovljenim U zelene krošnje uleti vjetar mlad, koji će biti održan 10. studenoga 2023. godine u Velikoj dvorani Glazbene škole, svečano će biti zaokružene 5. Tadijine jeseni. Koncert će započeti dvjema zborskim skladba­ma nastalima u sklopu projekta. Prošle godine učenici brodske glazbene škole praizveli su Lutanje Tomislava Fačinija za ženski zbor, flautu i klavir, a ove godine praizvedbu će doživjeti novo glazbeno djelo Ivana Josipa Skendera, koji je za ženski zbor uz pratnju klavira uglazbio Rano sunce u šumi.

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender / Foto: Matej Grgić

Suradnja za mlade skladateljske glasove

Programska koncepcija koncer­ta povezat će Glazbenu školu Slavonski Brod s Glazbenim učilištem Elly Bašić iz Zagreba te će okosnica programa biti nove skladbe čiji su autori učenici srednjoškolci koji pohađaju predmet Vježbe iz kompozicije. Cilj nam je potaknuti stvaralaš­tvo mladih talentiranih učenika i promovirati predmet koji, prema Nastavnom planu i pro­gramu Funkcionalne muzičke pedagogije, provodimo u obliku fakultativne nastave u našim dvjema školama.

Koncert nove glazbe nadahnute stihovima Dragutina Tadijanovića

Naslovnica: fotografija Adriana Golenića nadahnuta Tadijanovićevom pjesmom “Zagrljaj”

Svoje “glazbe­ne priče” podijelit će s publikom desetero srednjoškolaca koji su skladali glazbena djela nadah­nuta odabranim Tadijanoviće­vim pjesmama, pod mentorstvom profesorica Irene Šimičić iz Slavonskog Broda i Sare Jakopović iz Zagreba. Troje učenika brodske glazbene škole učinilo je korak više, budući da su, osim među pjesmama, poticaj potražili i u kratkoj glazbenoj temi za flautu koju je Tadijano­vić zapisao dok je kao gimna­zijalac živio u sobi u Franjevač­kom samostanu.

Važno je istaknuti da će “učenici izvoditi učenike”, odnosno nove skladbe brodskih i zagrebačkih srednjoškolaca izvest će njihovi kolege i prijatelji iz školskih klupa.

Zahvaljujemo Hrvatskom društvu skladatelja i Hrvatskom muzikološkom društvu na podršci koju kontinuirano pružaju ideji i projektu Glazbene škole Slavonski Brod.

– Tadijine jeseni

Moglo bi Vas zanimati