29
lis
2023
Vijesti

Slavonski Brod

Praizvedba ciklusa Zorana Novačića na otvorenju Tadijinih jeseni

DJEČAK U SJENI VRBE Praizvedba ciklusa Zorana Novačića na otvorenju Tadijinih jeseni

Vladimir Džanko: Vrbik

share

Književna manifestacija Tadijine jeseni, koja će u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i niza kulturnih, znanstvenih i obrazovnih partnera biti održana od 3. do 10. studenoga 2023. godine u Slavonskom Brodu, bilježi ove godine svoje peto izdanje. Večeri otvorenja i zatvaranja manifestacije bit će u znaku spajanja glazbe i književnosti. Riječ je o dvama koncertima koji će donijeti niz praizvedbi glazbenih djela hrvatskih skladatelja nastalih prema Tadijanovićevim pjesničkim predlošcima.

Tadijine jeseni svečano će otpočeti koncertom pod nazivom Dječak u sjeni vrbe, koji će biti održan 3. studenoga 2023. godine u Velikoj dvorani Glazbene škole.

Posebnost ovoga koncerta bit će praizvedba istoimenoga novog ciklusa pjesama na stihove Dragutina Tadijanovića hrvatskog skladatelja Zorana Novačića, u interpretaciji baritona Jurice Jurasića Kapuna i pijanista Viktora Čižića. Skladatelj je odabrao dvanaest Tadijanovićevih pjesama, uglavnom iz ranijeg književnikova opusa, među kojima ima nekoliko antologijskih pjesama.

“Odmah mi je bilo jasno da sam pronašao ono za čime sam tragao dugo vremena; pjesme pune glazbe, upečatljivih slika, iskrenih emocija, pjesme koje su obuhvaćale široki raspon raspoloženja – pjesme o djetinjstvu, sreći i boli, pjesme ljubavi i smrti”, ističe Novačić dodajući da mu je pri uglazbljivanju bilo najvažnije da što vjernije donese pjesnikovu riječ i sliku.

Zoran Novačić

skladatelj Zoran Novačić

Uz ovu praizvedbu, koncertni program bit će upotpunjen izvedbama Sonate u A-duru Luke Sorkočevića i klavirskog ciklusa Životinje Zorana Novačića.

 

Moglo bi Vas zanimati