16
lip
2022
Vijesti

Ove nedjelje - na Kontejnerov Zvučni piknik!

KONTEJNER Zvučni piknik Sešija

Sešija / Foto: Sanja Bistričić

share

Cjelogodišnja radna i svečana proslava 20 godina djelovanja kustoskog kolektiva KONTEJNER, organizatora brojnih festivala poput Touch Me, Device_art i Ekstravagantnih tijela, nastavlja se i u lipnju. Ovaj tjedan, od petka 17. do nedjelje 19. lipnja, u Zagrebu se održava međunarodna konferencija platforme EMAP čiji je KONTEJNER član. Više o diskurzivnom dijelu konferencije pročitajte na kraju članka, no u središtu naše glazbeničke pozornosti svakako je KONTEJNER-ov Zvučni piknik.

Događanje je to koje ove nedjelje donosi nekoliko performansa i izvedbi na koje je ulaz slobodan, a među kojima organizatori posebno ističu “nastup najmlađeg domaćeg eksperimentalnog sastava Sešija s mlađim tinejdžerima koje su mentorirali i s kojima će svirati Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić i Pavle Jovanović.”

Zvučni piknik 

Kao član EMAP-a, Europske platforme medijskih umjetnika, Kontejner u Zagrebu organizira trodnevnu konferenciju koja će ugostiti predstavnike svih članica mreže te umjetnike odabrane za ovogodišnje rezidencije.

Trodnevna konferencija završava u nedjelju 19. lipnja u Pogonu i Klubu Močvara s raznovrsnim i bogatim glazbenim i performativnim programom koji počinje u 17:30 sati s nastupom Sešije, sastava koji čine mlađi tinejdžeri od 13 i 14 godina, a koji je nastao tijekom višemjesečnog edukativnog programa.

Nastavak je to inkluzivnog pristupa edukaciji u području suvremene i eksperimentalne glazbe čija je prethodna etapa bila posvećena najmlađim istraživači(ca)ma i eksperimentatorima Tvornice zvuka koji su imali prilike “upoznati se s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima, … te kroz upotrebu vlastitog glasa, tijela i audio opreme učiti osnove improvizacije”.

Ovaj put KONTEJNER-ov edukativni program vođen u prvoj polovici ove godine pod vodstvom mentorskog tima glazbenika Nenada Sinkauza, Nenada Kovačića, Pavla Jovanovića i muzikologinje Davorke Begović, rezultirao je sastavom i programom koji će se, uz zaseban koncert glazbenika-mentora, premijerno publici predstaviti u nedjelju.

Sudionici projekta te ujedno i članovi novoformiranog benda Sešija su: Dan Herceg (bubnjevi), Bartol Knežević (gitara), Jan Knežević (synth), Mak Rizvanović (synth) i Filip Šarić (gitara).

foto: Sanja Bistričić

U sklopu Zvučnog piknika nastupit će i kanadski novomedijski umjetnik, performer i skladatelj Martin Messier sa svojim novim audiovizualnim performansom Echo Chamber. Nakon što je prije 8 godina u Pogonu Jedinstvo postavio i ozvučio orkestar šivaćih mašina iz 1940-ih godina, Messier je ovaj put stvorio modularno sučelje inspirirano medicinskim tehnologijama i tehnikama pomoću kojeg istražuje rezonancu, svjetlo, sjene i samo ljudsko tijelo. Performans će se izvesti dva puta, u 19:30 i u 21 sat.

Martin Messier, Echo Chamber

U Močvari će se u 20:15 sati uživo izvesti nesvakidašnji kinetički audiovizualni performans ROTOЯ grupe autora na čelu s Peterom  Kutinom. Intenzivno ubrzavajući medijski koloplet zvuka, slike, svjetla i objekta, ROTOЯ se od rotirajuće zvučne skulpture pretvara u hologram, odnosno fascinantno zvučno tijelo.

ROTOR, foto: Peter Mayer

Glazbeni program KONTEJNER-ovog zvučnog piknika upotpunit će i nastupi Banana Zvuka i DJ, Osobna!. Ulaz na sve nastupe je slobodan.

Diskurzivni program Readdress and Transgress

European Media Art Platform najveća je međunarodna platforma za rezidencije europskih medijskih umjetnika u usponu koja okuplja 15 značajnih europskih kulturnih institucija i organizacija posvećenih novomedijskoj umjetnosti te preko 80 partnera – poznatih institucija, festivala i laboratorija koji su fokusirani na digitalne umjetnosti, robotiku, bio art, video i druge oblike medijske umjetnosti.

Konferencija je prilika za umrežavanje, razmjenu i detaljnije upoznavanje svih odabranih umjetničkih prijedloga koji nude uvid u našu sadašnjost i moguće budućnosti – radovi se bave temama poput živih mrtvaca, muškarcima koji rađaju te robotima koji liježu NFT jaja.

Konferencijski program koji se odvija u subotu 18. lipnja u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) otvoren je za javnost. U prostorijama UHA na Trgu bana Jelačića će se od 11 do 14 sati održati diskurzivni program na kojem će se pričati o stvaranju alternativnih sustava znanja, sučelja komunikacije i alternativnih platformi interakcije koje bi mogle preokrenuti posljedice kolektivne destrukcije i pomoći u izgradnji zdravije zajednice.

Jedna od tema je i dekolonizacija kao glavna politika suživota, te ponovno promišljanje antropocentrizma i praktičnih aspekata u umjetničkim i kustoskim narativima u kontekstu modificiranja društveno etičkih vrijednosti, običaja, rutina i navika.

Na diskurzivnom programu sudjeluju Yiannis Colakides, Arjon Dunnewind, Charlotte Jarvis, Jurij Krpan, Veronika Liebl, Tomislav Medak, Davor Mišković, Sunčica Ostoić, Heracles Papatheodorou i Dinko Peračić. Program će se održati na engleskom jeziku.

 

Moglo bi Vas zanimati