15
stu
2022
Vijesti

Koncertna promocija: Bogaloo, Zagreb, 17.12.

Paraf objavljuje novi live album Delta live 2022.

Paraf crno bijela fotografija s koncerta

Paraf je snimio drugi live album u proširenoj postavi / Foto: Paulo Dukić

share

Početkom travnja ove godine Paraf je, u novoj, proširenoj postavi, u riječkom Exportdrvu održao koncert kojim su predstavili svoja tri legendarna albuma (A dan je tako lijepo počeo, Zastave i Izleti) te prvi put uživo izveli nove materijale među kojima je publika imala priliku čuti “Bez lica”, “Dosta!” i “Novi Berlin”. Koncert je bio idealna prilika za ovjekovječiti izvedbe nastale prije više od 40 godina, u novim verzijama i za punk bend netipično, osmeročlanom sastavu.

Prvi live uradak Parafi predstavljaju pjesmom i videom “Želim biti vojnik”, originalno s albuma Izleti, objavljenog davne 1981. Jedan je to od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, a u vrijeme objave predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju. Bio je to prvi album Parafa u postavi s vodećim ženskim vokalom, kada je Pavica Čabrijan aka Vim Cola zamijenila Valtera Kocijačnića. Bendu su se tad priključili Mladen Ritchie Vičić na gitari i Raoul Varljen na sintesajzeru, a od prijašnje postave tu su i dalje bili Zdravko Zdrave Čabrijan te Dušan Ladavac Pjer.

Izleti su u ono vrijeme snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, a Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene. Posebno, vinilno reizdanje (s dvije bonus pjesme), must have za sve kolekcionare i ljubitelje žanra, objavljeno je 2022. u izdanju Dallas Records, i njime je zaokružena trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa.

Osim što je zabilježen kamerom, riječki koncert Parafa pretočen je i u fizičko CD izdanje, koje će se na tržištu pojaviti početkom prosinca, a čija će se zagrebačka promocija 17. prosinca u klubu Boogaloo. Proširena, osmeročlana formacija Parafa objedinjuje obje orginalne postave i obogaćena je s još nekoliko pasioniranih glazbenika te sada djeluje i nastupa u sastavu: Pavica Čabrijan (vokal), Zdrave Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varljen (klavijature), Valter Kocijančić (gitara, vokal), Deni Šesnić (gitara), Iva Močibob (vokal), Vava Simcich (gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi), čijoj se moćnoj energiji definitivno treba prepustiti uživo.

Moglo bi Vas zanimati