29
pro
2022
Vijesti

Preminula Bosiljka Perić Kempf

Bosiljka Perić Kempf

Foto © Tomislav Cuveljak

share

Preminula je muzikologinja, povjesničarka glazbe i glazbena publicistkinja Bosiljka Perić Kempf.

Bosiljka Perić Kempf rođena je 1945. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala glasovir u klasi prof. Stančića i povijest glazbe u klasi prof. Andreisa na Muzičkoj akademiji, te apsolvirala francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Kao stipendistica Goethe Instituta usavršava njemački jezik u Berlinu (1988.) i Bad Godesbergu (1995). Od 1977. do 1996. urednica je u redakciji za ozbiljnu glazbu Radio Zagreba. Kao glazbena kritičarka i kolumnistica surađivala je s dnevnim listovima i časopisima za kulturu (Vjesnik, Muzička kultura, Od-Do, Oko, Tjednik, Vijenac, Delo, Razgledi) te institucijama (Jugoton/Croatia Records, KD Vatroslava Lisinskog, Televizija Zagreb/Hrvatska radiotelevizija i dr.).

Stalna je suradnica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (Hrvatska opća enciklopedija, Hrvatski biografski leksikon). Objavila je više izvornih muzikoloških članaka u raznim stručnim časopisima i zbornicima. Godine 1996. prelazi u slobodnu profesiju. Stalna je suradnica Novog lista do 2009. godine. Od tada djeluje kao neovisni publicist, glazbeni producent i predavač.

Godine 1996. organizirala je u Zagrebu okrugli stol na temu Kome smeta klasična glazba na Hrvatskom radiju? U Rijeci 2008. inicira i vodi međunarodni znanstveni skup na temu Sekte i kultovi u suvremenom društvu. Posljednjih godina bavi se preispitivanjem pozicije i načina organiziranja kulture u globaliziranom društvu, s posebnim kritičkim osvrtom na stanje u Hrvatskoj, o čemu drži predavanja u sklopu programa međunarodnih festival Maribor festival i Muzika na žici (Sarajevo). Na tu temu objavljuje i niz tekstova u Pogledu Novog lista, te slovenskomportalu www.odzven.si.

Objavljene su joj knjige: Zvjezdana Bašić (monografija, 2004), Lice i naličje (Adamić, 2005), Susreti i razgovori (Jesenski & Turk, 2009), Monografija Rudolf Klepač (Jesenski & Turk, 2013). Odabrala i priredila izdanje Zvonimir Berković – O glazbi (Mala zvona, 2014).

Bila je redovitom članicom Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog novinarskog društva i Međunarodne novinarske federacije.

Posljednji ispraćaj Bosiljke Perić Kempf bit će u srijedu, 4. siječnja 2023., u 12:30 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Moglo bi Vas zanimati