30
pro
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Gibonni, Artan Lili, Massimo & drugi

Kolaž Massima i drugih glazbenika

Daj 5

share

Daj 5 je stigao do posljednjeg izdanja 2022. godine. Ljudi moji, koja godina… Prepuna pjesama od kojih smo i sami jedva odabrali one najbolje i time dobili nezahvalan zadatak. Ali upravo nas je Daj 5 cijele godine poticao na štrebersko skupljanje i sitničavo filtriranje najboljeg od dobrog. Svašta se dogodilo: vratila su nam se brojna imena, a neka od njih zauvijek su nas napustila. Najprije prvih dana godine Aki Rahimovski, a onda prošli tjedan Massimo Savić.

I dalje smo tužni, šokirani i nostalgični, ali za obojicom ostaje nasljeđe, generacije koje su nepodijeljene oko njihova utjecaja na glazbenu scenu i opću hrvatsku kulturu s prijelaza stoljeća. U nadi za mirnijom 2023., pozdravljamo vas uz ovotjedni odabir u kojem je i posebna počast pulskom vječnom mladiću – hrvatskom Dorianu Grayu.

Gibonni – “Pijesak nošen vjetrom”
Izabrala: Maja Trstenjak

Četvrti singl s EP izdanja U po ure je pjesme “Pijesak nošen vjetrom”, koju je Gibonni slušateljima poklonio u obliku videospota na samom kraju godine. Prepoznatljivi autorski potpis uz istančan zvuk gitarskog genija Vlatka Stefanovskog koji se vješto isprepliće s emocijom Gibinog vokala donose snagu ljubavi dok orijentalni prizvuk daje pjesmi prepoznatljivost. Žar Gibonnijeve glazbene radoznalosti, strast za istraživanjem world musica i perfekcionizam uvijek rezultiraju najvišom kvalitetom.

Artan Lili feat. Nikola Vranjković – “Otrov”
Izabrao: Igor Jurilj

Artan Lili najnovijoom suradnjom s Nikolom Vranjkovićem čuvaju zvuk distorziranih gitzarskih dionica alternativnog rocka u pjesmi o izazovima idealizma spram dekadencije duha vremena. Iako izrazito melankolična produkcijski, turobna lirski, “Otrov” je u službi optimizma što će uvijek biti prepoznatljiva nota drago nam viđenih beogradskih pop-rockera.

Deafness by noise – “Overrun”
Izabrala: Maja Trstenjak


Samoborski hardcore heroji, grupa Deafness by Noise, objavila je novu pjesmu “Overrun” koja će se svidjeti njihovim dugogodišnjim pratiteljima, ali zasigurno nagnati i mlađe generacije da se upoznaju s njihovim dugogodišnjim opusom. Miks potpisuje veliki Tue Madsen koji je surađivao s najvećim svjetskim predstavnicima ovog žanra, dok je mastering odrađen u New Yorku uz potpis Paula Logusa. Kratka, žestoka i slatka – “Overrun” tako najavljuje novi album koji će zabilježiti veoma zanimljiva gostovanja. Više o tome uskoro!

Iva Lorens – “Hej (nisi više isti)”
Izabrala: Maja Trstenjak

U regiji sve poznatija Iva Lorens, za sam kraj godine ostavila je predivnu baladu “Hej (nisi više isti)”. Iznimna emocija vokala u pratnji mekanog zvuka klavira i magične harfe zanimljivog je aranžmana koji donosi blagdansko ozračje, ali i melankoliju. Pjesmu prati izuzetno jednostavan, opet veoma upečatljiv spot u atmosferi pedesetih godina prošlog stoljeća. Veoma zanimljivo.


In memoriam kao BONUS:

Prošli nam je petak navečer izbijen dah iz prsa: Massimo Savić iznenada nas je napustio nakon kratke i teške bolesti. Jedno je od onih imena oko kojeg je nacija nepodijeljena kada se radi o karizmi, talentu i statusu. Jedan od velikana glazbe našeg vremena nije imao nimalo jednostavnu karijeru. Dapače, umalo je bila prekinuta zauvijek početkom ovog milenija, a onda ga jedna suradnja i dvije obrade vraćaju u središte pozornosti. Jedna od tih obrada bila je ona Arsena Dedića na koncertu posvećenom šibenskom bardu prije dvadeset godina.

Nekoliko godina kasnije, Massimo je glazbeno uskrsnuo poput feniksa, a onda se zauvijek i konačno upisao u naše glazbene povijesti. Arsen i Massimo naposljetku su zapjevali zajedno 2010. godine u pjesmi “Za jednom kapi čistoga života” književnika Gustava Krkleca čije je stihove pjesme uglazbio Antun Tomislav Šaban. Postao je to tako jedan od novih “staroškolskih” šlagera koji je spojio četiri velika talenta.

Moglo bi Vas zanimati