31
ožu
2022
Vijesti

Preminuo fagotist Vasko Lukas

Vasko Lukas Foto: Zagrebačka filharmonija

share

Nakon kratke i teške bolesti u 43. godini života preminuo je fagotist, istaknuti član Zagrebačke filharmonije, veliki i dragi prijatelj kojega se brojni glazbenici prisjećaju kao jednoga od najugodnijih suradnika i najdražih kolega, Vasko Lukas.

Vasko Lukas rođen je 1979. godine u Splitu u obitelji glazbenika. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i Jezičnu gimnaziju. Glazbenu naobrazbu stekao je u glazbenoj školi “Josip Hatze” u Splitu. Na istoj ustanovi počinje učiti fagot u klasi prof. Tomislava Kurte. Godine 1996. osvaja drugu nagradu na Državnom natjecanju mladih glazbenika u Rijeci u kategoriji fagot. Studij fagota nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marijana Kobetića. Tijekom studija ostvario je brojne nastupe kao solist, kao član Puhačkog kvinteta Muzičke akademije i kao solo fagotist Simfonijskog orkestra Muzičke akademije. Diplomirao je 2001. godine kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Za posebne uspjehe u studiju primio je Dekanovu nagradu.
Sudjelovao je na majstorskim tečajevima poznatih svjetskih fagotista Milana Turkovića, Knuta Sonstevolda, Davida Seidela i Shigeru Ohte.
U razdoblju između 2007.-2009. pohađa poslijediplomski studij – umjetničko usavršavanje u klasi prof. Žarka Perišića.

Održao je tri recitala u Splitu (2000., 2001. i 2002.g.) u ciklusu koncerata “Hrvatska glazbena scena mladih” za koje je visoko ocijenjen od kritike, a u sklopu koncertne sezone 2011. udruge MAG iz Splita također održava solistički recital. Sudjelovao je na međunarodnom natjecanju u izvođenju Mozartovih koncerata za duhačke instrumente “AudiMozart” u Roveretu, Italija 2002. i 2004. g., zatim na međunarodnom natjecanju Concours international de basson u Ville d’Avray, Francuska, godine 2009. te na natjecanju Intermusica 2010. u Birkfeldu, Austrija.

Bio je vrlo aktivan na području komorne glazbe. Kao student bio je član Puhačkog kvinteta Muzičke akademije s kojim je uspješno praizveo radove studenata Odsjeka za kompoziciju na 38. međunarodnoj tribini u Puli u studenom 2001.

Bio je i član Zagrebačkog kvarteta fagota s kojim je svirao u okviru Koncertnog ciklusa grada Osijeka i na “Večerima Antuna Dobronića” u Jelsi na Hvaru, a redoviti je sudionik ljetnog festivala komorne glazbe udruge Mladih akademskih glazbenika iz Splita.
Kao orkestralni glazbenik sudjelovao je u svim važnijim projektima Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u razdoblju od 1997-2001, a kao fagotist i kontrafagotist surađivao je i sa Zagrebačkim opernim studijom, Orkestrom HNK-a u Splitu, Orkestrom HNK-a u Zagrebu, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, s orkestrom SNG-a u Mariboru, Varaždinskim komornim orkestrom, Zadarskom komornim orkestrom te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Od 2004. do 2012. godine bio je stalni član Orkestra opere i baleta SNG u Mariboru, Slovenija, a od 2013. godine bio je stalni član Zagrebačke filharmonije.

Moglo bi Vas zanimati