23
lip
2023
Vijesti

Saksofonist i klarinetist, jazz legenda

Preminuo je Peter Brötzmann

Peter Brötzmann

Peter Brötzmann

share

Preminuo je Peter Brötzmann (6. ožujka 1941. – 22. lipnja 2023.).

Njemački saksofonist i klarinetist te jedan od pionira avangarde u glazbenom području u kojemu je djelovao, čije je ime postalo jednim od sinonima free jazza, preminuo je jučer, 22. lipnja, u 83. godini života.

Tijekom cijeloga života bio je vrlo aktivan kao glazbenik u različitim instrumentalnim i koncepcijskim kombinacijama, a započeo je kao asistent Nam June Paiku, na čijoj je prvoj samostalnoj izložbi radio, a u mladosti je svirao u različitim jazz i swing sastavima te je doprinio revoluciji jazz glazbe tijekom 1960-ih godina.

O njemu se govorilo i pisalo kao o glazbeniku uvijek zainteresiranome za nove odnose u glazbi, čiji je doprinos temi i glazbenome otisku promišljanja o slobodno improviziranoj glazbi velik kao i njegov utjecaj na mlađe kolege. U Hrvatskoj je nastupio više puta u različitim sastavima.

U najavnom članku ususret jednoga od koncerata što ih je Brötzmann održao u Zagrebu, Davor Hrvoj je zapisao:

“Lista štovatelja ovog glazbenika uistinu je pogolema, a na njoj se mogu pronaći i neka neočekivana imena poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je svojevremeno na novinarski upit da navede glazbenika za kojeg bi se većina ljudi iznenadila kad bi znali da ga ovaj sluša, izjavio: “Brötzmann, the tenor sax player, one of the greatest alive”.

Uz konstataciju kako je ovo zacijelo bila jedna od najpametnijih Clintonovih izjava za njegova dva predsjednička mandata, recimo i to da smo izuzetno ponosni što i mnogi naši sugrađani uvelike cijene ovoga glazbenika što potvrđuje i iznimna posjećenost svakog od njegovih brojnih zagrebačkih koncerata.”

Moglo bi Vas zanimati