05
srp
2023
Vijesti

“Film pod zvijezdama”

Pulski filmski festival po prvi put ima službenu himnu

Elis Lovrić

Elis Lovrić /Matej Grgić

share

Pulski filmski festival, najvažnije i najveće godišnje okupljanje filmske industrije u Hrvatskoj, ove godine obilježava jubilarnu 70. obljetnicu i po prvi put u svojoj dugogodišnjoj tradiciji dobiva i službenu himnu.

Riječ je o pjesmi “Film pod zvijezdama” koja nosi autorski potpis i izvedbu istarske vile umjetnosti – kantautorice, redateljice i glumice Elis Lovrić.

Posjetitelji festivala dobro pamte unikatnu izvednu himne “Lijepa naša domovino” koju je Elis Lovrić 2012. godine izvela sama s gitarom, na otvaranju 59. Pulskog filmskog festivala pred prepunom pulskom Arenom.

Još od tog perioda postoji ideja o jednoj posebnoj instrumentalnoj i režijskoj nadogradnji, što je dovelo do stvaranja jedinstvene autorske himne festivala. „U jednom neformalnom razgovoru izrodila se ideja o ostvarivanju dugogodišnje želje ravnateljice festivala – kreiranju autorske himne ovog prestižnog filmskog događanja”, otkriva Elis Lovrić, koja Pulski filmski festival prati od svog djetinjstva.

Stoga nije trebalo dugo da u jednom dahu nastane “Film pod zvijezdama”, pjesma inspirirana životom na platnu, srcem na klatnu, ljudima s ekrana i tim specifičnim okruženjem pulske Arene, koje donosi iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama, a koja je odabrana kao službena himna jubilarnog 70. izdanja festivala.

„Pjesmu sam pisala iz tri perspektive”, objašnjava svoju inspiraciju njena autorica, otkrivajući: „Pisala sam je iz svoje perspektive djeteta koje uzbuđeno kreće ka Areni, ulazi u kino svojih snova i čeka početak filma, zatim iz perspektive glumice, redateljice i izvođačice koja s platna “gleda” u svoju publiku i obraća joj se, te iz perspektive publike koja se poistovjećuje s likovima iz filma. Svima trima srce lupa od uzbuđenja pri pomisli na film i to još film pod zvijezdama”.

Glazbu i tekst pjesme potpisuje Elis Lovrić, dok su uz nju za aranžman zaslužni Mate Anić i Matej Zec, a u njenom stvaranju sudjelovao je i gudački kvartet Delta. Elis je pjesmu pretpremijerno uživo izvela krajem lipnja na svom ljetnom solsticijskom koncertu u pulskom parku Monte Zaro, a službenu premijernu izvedbu uživo imat će na Pulskom filmskom festivalu.

Pjesma “Film pod zvijezdama” dostupna je u radijskom eteru i na svim digitalnim glazbenim platformama: https://bfan.link/film-pod-zvijezdama

Moglo bi Vas zanimati