29
lis
2022
Vijesti plus

Elis Lovrić nastupila u EU parlamentu

elis lovric, eu parlament, labin

European Parliament multimedia

share

Elis Lovrić, istarska kantautorica poznata i kao ambasadorica labinjonske cakavice, nastupila je 27. listopada u EU Parlamentu u sklopu projekta LaBina Europi.

European Parliament multimedia

Povodom novog izdanja međunarodnog istarskog festivala LaBina, u Bruxellesu je predstavljen ovaj hrvatski projekt na inicijativu europarlamentarca Valtera Flege, a posebna je gošća bila nagrađivana umjetnica i kantautorica Elis Lovrić. Festival je eklektičnog karaktera, a karakteriziraju ga izvođačke umjetnosti s ciljem širenja tolerancije i multikulturalizma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Valter Flego (@valter.flego)

Opći cilj ovoga projekta je promocija vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa koji je temeljen na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama, a upravo je Elis Lovrić, rođena Labinjanka, predstavnica lokalne kulture i zaštićenog labinskog folklora i govora. Kao čuvarica vrata baštine, Elis nerijetko pjeva na lokalnom govoru, a povodom ovog umjetničkog priznanja govori nam:

„Biti prva hrvatska kantautorica koja je nastupila  u Europskom parlamentu u Bruxellesu je predivno! Jedan poseban osjećaj ispunjenosti i dosega mog rada. I kad vidiš i čuješ parlamentarce iz različitih zemalja koji redom pohvaljuju izvedbu i kako ih je pjesma dirnula, citiraju riječi koje nisu razumijeli. Kad su rekli kako su je osjetili, kako je pjesma dala posebnu razinu predstavljanju projekta LABINA Europi – u tom me trenu preplavio osjećaj ljepote i ponovo sam shvatila moć glazbe koja može učiniti da se jedan dijalekt, koji govori tek deset tisuća ljudi na svijetu, može u trenu uvući pod kožu i ujediniti razmišljanja prisutnih.

A kad su rekli da bi svi sastanci i vijećanja trebali početi i završiti pjesmom i da bi ju rado čuli ponovo, znala sam da su smisao i svrha mog dolaska ispunjeni. Glazba i umjetnost općenito istinski su instrumenti mira i tolerancije i tako je festival LaBina “na binu” donio neočekivanu međunarodnu suradnju i veliki entuzijazam.

Atmosfera je bila toliko dobra da je tu istu večer u spontanom momentu nastala i nova pjesma.“

elis lovric, eu parlament, labin

Elis Lovrić ispred EU parlamenta / Borjan Batagelj

Rodom iz Rapca, skrovitog mjestašca do Labina, Elis Lovrić je nezaustavljiv dobri duh istarske umjetnosti. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i pohađala Accademiju d’Arte Drammatica Silvio D’Amico u Rimu. Na kazališnim je daskama odigrala velike uloge poput Cordelije u “Kralju Learu” i Fanice u “Vježbanju života”. Upravo na daskama što život znače, Elis se zaigrala s glasom i promijenila si tijek života. Kompozitor Cirque de Soleila dodijelio joj je dvije uloge u velikoj produkciji talijansko-američkog mjuzikla “Francesco il musical”. No Elis je u svom kantautorskom vokalu kasnije pronašla više od instrumenta, pronašla je glas tradicije i instrument kulture.

Elis izvanserijski odabire labinjonsku cakavicu za jedan od načina prijevoda emocije i životnih zapažanja kao umjetnice. Cakavica je izdvojen lokalni govor specifičan za Labin i okolicu, a sačuvala ju je svijest starosjedioca o važnosti tradicije u formiranju identiteta. Labin je uspio dobiti i formalnu podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske za svoj govor, pa je labinjonska cakavica zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

European Parliament multimedia

European Parliament multimedia

European Parliament multimedia

elis lovric, eu parlament, labin

European Parliament multimedia

elis lovric, eu parlament, labin

European Parliament multimedia

elis lovric, eu parlament, labin

Elis Lovrić ispred EU parlamenta / Borjan Batagelj

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati