23
sij
2023
Vijesti

Slušaonica starih ploča

Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić

Projekt Diskograf

share

U četvrtak, 26. siječnja, nastavlja se slijed slušaonica starih ploča organiziranih u sklopu projekta Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-ih.

Projekt Diskograf

Ovoga puta ide se u Glinu gdje slušaonicu dočekuje i ugošćuje knjižničarka Lidija Klobučar u Knjižnici i čitaonici Glina.

U Glinu odlazimo zbog jedne od poznatih hrvatskih ličnosti koja je 30. lipnja 1914. rođena u tom gradu – skladatelja, pijanista, glazbenog teoretičara i akademika Natka Devčića. Upravo je  njemu posvećena ova slušaonica s naslovom Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić, stoji u najavi.

Projekt Diskograf

Ostavština Natka Devčića danas se čuva u arhivu Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Jedan dio ostavštine čine gramofonske ploče Natka i njegove supruge Beate. Osim vinilnih, dio su sačuvanih gramofonskih ploča i tzv. šelak ploče na 78 okretaja u minuti, predmet istraživanja spomenutog projekta pri Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za potrebe slušaonice u Glini, iz glazbenog smo arhiva HAZU odabrali i posudili nekoliko tih ploča, a zainteresiranoj publici u Glini predstavit ćemo ih na modernom gramofonu.

Projekt Diskograf

O starim pločama, Natku Devčiću i Glini razgovarat će muzikologinja i knjižničarka Nada Bezić i skladateljeva udovica Beata Devčić-Domić, baletna umjetnica i profesorica glazbe.

Projekt Diskograf

Slušaonica starih gramofonskih ploča

Slušaonicu uz debatni klub organizira projekt Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost; IP-2019-04-4175.

Više o projektu saznajte na stranicama IEF-a. ž

Projekt Diskograf, Slušaonica starih ploča: Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić

Moglo bi Vas zanimati