30
sij
2023
Vijesti

Sudari - Cantus Ansambl 13. veljače u Lisinskom

Cantus Ansambl

share

Treći koncert ciklusa Cantus Ansambla, ujedno prvi u ovoj godini, održat će se u ponedjeljak 13. veljače 2023., s početkom u 20:00h, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Koncertom naziva SUDARI, ravnat će Ivan Josip Skender, a na programu su tri djela značajnih autora glazbe dvadesetog stoljeća, čija djela odražavaju tri različita, a kompleksna pristupa suvremenom zvuku. Četvrtim djelom na programu ansambl doprinosi stvaranju novog repertoara hrvatske suvremene glazbe te će praizvesti novo djelo hrvatske skladateljice Sanje Drakulić.

U najavi koncerta stoji:

György Ligeti za svoj je četverostavačni Komorni koncert rekao da je ta skladba „koncert utoliko što su svih trinaestero izvođača ujedno virtuozni solisti i svi su jednaki“. Radi se, dakle, o djelu za trinaest solista, „a njihove se dionice razvijaju simultano, ali u raznolikim ritamskim konfiguracijama u obično u različitim brzinama“. Ligeti je skladbu pisao 1969. i 1970., za ansambl Die Reihe.

Talijanski skladatelj Luigi Nono napisao je djelo Incontri 1955. u Veneciji, a praizvedeno je na glasovitim Međunarodnim ljetnim tečajevima u Darmstadtu. Skladba je napisana za 24 instrumenta i primjer je serijalne glazbe, a naslov se odnosi na susrete različitih, ali komplementarnih struktura te superponiranje zvukovnih slojeva koji su u stalnome „sukobu“.

Parcijali francuskog autora Griseya jedno su od bitnih djela spektralizma, iz 1975., skladba za 18 instrumenata i treće djelo u njegovu ciklusu Akustični prostori. Gérard Grisey, inače Messiaenov student, bio je začetnik spektralizma, koji je nastavio zanimati i kasnije generacije skladatelja, a zasniva se na analizi zvuka i na uzimanju harmonijskog spektra – unutrašnje, detaljne strukture zvuka – kao temelja za harmonije koje izvodi ansambl. Pritom je naročito utjecajan bio početak baš ove skladbe, u kojoj svaki od instrumenata u ansamblu svira jedan od parcijalnih tonova pronađen u analizi jednog jedinog dubokog tona na trombonu, stvarajući novu blistavu zvukovnost.

Hrvatska pijanistica i skladateljica Sanja Drakulić obrazovala se u Zagrebu i Moskvi, predaje u Osijeku, a novu skladbu za Cantus Ansambl kao da piše i sebi za ovogodišnji okrugli rođendan. Pišući o Sanji Drakulić prije deset godina, u povodu njezina 50. rođendana, muzikologinja Đurđa Otržan nazvala ju je, stilski, „potpunom ekspresionistkinjom“ te „kapetanicom broda koji neprestano plovi i vidi, bira i budi nove krajolike“.

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 5 eura.

– Cantus Ansambl

Moglo bi Vas zanimati