22
ruj
2022
Vijesti

Ansambl Synchronos sutra otvara koncertnu sezonu u Zadru

Synchronos

share

Synchronos – uron u suvremenost

Kao uvod u novu koncertnu sezonu u Zadru, sutra, u petak, 23. rujna s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači nastupa međunarodni ansambl za suvremenu glazbu Synchronos.

Osnovan 2019. godine sa sjedištem u Zagrebu, ansambl Synchronos čine glazbenici iz Hrvatske, Austrije, Francuske te SAD-a. Njihov repertoar sačinjen je od skladbi koje su nastajale posljednjih 20 godina te ovom prilikom zadarskoj publici predstavljaju doista suvremenu glazbu (ipak, ovdje nije riječ o eksperimentalnoj glazbi) vrlo relevantnih skladateljskih opusa, stoga je to prava prilika Zadranima za (besplatno!) provjeriti što se to događa danas na glazbenoj sceni te što skladaju uspješne suvremene autorice i autori.

Synchronos

Ansambl Synchronos na koncertu u Zagrebu

Bogato iskustvo, raznolikost instrumentarija i šarolika nacionalnost predstavnice su ansambla Synchronos. Spoj navedenog rezultat je suvremene, a ponekad, na iznenađenje slušatelja, i eksperimentalne glazbe. U Zadru nastupa u sastavu: Marko Zupan (flauta), Renaud Guy-Rousseau (klarinet, bas-klarinet), Nenad Marković (truba), Vlatka Peljhan (violina), Gal Faganel (violončelo), Luka Juhart (harmonika), Mia Elezović (klavir), Luis Camacho Montealegre (udaraljke), a ansamblom će ravnati Davorin Brozić.

Na programu su djela nizozemskog skladatelja Michela Van der Aa, o čijoj ovotjednoj praizvedbi na Venecijanskom biennalu ćemo također pisati, zatim britanskog skladatelja Sir Petera Maxwell Daviesa, autora koji je 2001. godine gostovao  Zagrebu na MBZ-u, kada su brojne glazbene škole i zborovi mladih sudjelovali u praizvedbi njegove skladbe The Turn Of The Tide. Davies je prerano preminuo 2016. godine. Na programu koncerta u Zadru je i glazba baskijsko-francuskog autora Ramóna Lazkana, skladatelja koji je vrlo prisutan na svjetskim pozornicama suvremene glazbe.

Synchronos će izvesti i djela triju skladateljica: Njemice Brigitte Muntendorf, čiju su glazbu predstavili i na pretprošloj Glazbenoj tribini održanoj u Zagrebu, zatim Šveđanke Lise Streich (čiju glazbu imate priliku slušati u eteru Trećeg programa HRT-a) te konačno, jedne od međunarodno najistaknutijih hrvatskih autorica, Mirele Ivičević, Splićanke koja živi i radi u Beču.

Skladateljica Mirela Ivičević

Mirela Ivičević / Foto: EvS

Riječima austrijske glazbene kritike, Mirela Ivičević u svom opusu razbija tabue i traga za subverzivnim potencijalom koji prebiva u zvukovima. Zauzvrat rekontekstualizira fragmente stvarnosti i zalaže se za estetski pluralizam.

Koncert se održava uz podršku glazbene zaklade Ernst von Siemens i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ulaz je slobodan.

Moglo bi Vas zanimati