22
ruj
2022
Vijesti

Zagrebačka filharmonija: čileansko-hrvatski koncert na dar

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

share

Krajem svibnja 2022. godine povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Čileu organiziralo je  koncert Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi koji se održao u Gradskom kazalištu Las Condes, kada je nastupio Nacionalni simfonijski orkestar Čilea pod ravnanjem šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, maestra Dawida Runtza, uz Nikšu Bobetka, vođu dionice kontrabasa, kao solista.

Koncertom u Zagrebu, koji će se održati sutra, u petak 23. rujna, Zagrebačkom filharmonijom ravnat će stalni dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Čilea, maestro Rodolfo Saglimbeni, a kao solist nastupit će renomirani čileanski pijanist Luis Alberto Latorre. Izvest će Koncert za klavir i orkestar Witolda Lutoslawskog, Temu s varijacijama iz Suite br. 3 Petra Iljiča Čajkovskog te skladba Tramas discontínuas Alioshe Solovere, skladatelja hrvatskog podrijetla.

Osim skladateljske karijere, Solovera njeguje i onu voditelja i dirigenta čileanskog ansambla za suvremenu glazbu iz Santiaga, Ensamble Contemporaneo UC, a pri tamošnjem je Sveučilištu stalni profesor kompozicije na Fakultetu umjetnosti.

Sutrašnji koncert održat će se u povodu čileanskog nacionalnog praznika (Fiestas Patrias), a ulaz je slobodan. Publika svoje ulaznice može preuzeti na blagajni Zagrebačke filharmonije.

Moglo bi Vas zanimati