04
velj
2022
Vijesti

Umro je Marko Brecelj

Marko Brecelj

Marko Brecelj

share

Umjetnik, pjesnik i glazbenik Marko Brecelj, osnivač legendarnih Buldožera, preminuo je u petak u Kopru u 71. godini nakon teške bolesti, objavili su slovenski mediji. Šire je bio poznat kao osnivač Buldožera s kojima je radio u drugoj polovici 70-ih godina, a kasnije je djelovao kao samostalni umjetnik.

Osebujna autorska ličnost i jedan od najboljih i najkarizmatičnijih kantautora na ovim prostorima, Marko je široj publici poznat prvenstveno kao pjevač kultne grupe Buldožer iz njihovih najboljih dana (albumi “Pljuni istini u oči” i “Zabranjeno plakatirati”). Na opće iznenađenje, nakon uspjeha kojeg je ostvario s Buldožerom, Brecelj se odlučuje na eklektičnu solo karijeru nastupajući kako samostalno, tako i unutar projekata s grupama Marjanov Čudni Zajec, Javna Dvaja, Strelnikoff… Također, uz intenzivan društveni angažman, Marko je preko 25 godina i sve donedavno u Kopru vodio MKC, jedan od najdugovječnijih i najboljih slovenskih klubova.

Netipičnu glabenu karijeru, Marko je kroz posljednje desetljeće obilježio i nizom akcija nazvanih “Meki terorizam”. Tako je između ostalog izveo simbolično bombardiranje američke ambasade i slovenske vlade u Ljubljani. Izveo je to papirnatim avionima i balonima na zrak, pokazavši što misli o agresivnoj USA i NATO politici. “Meki terorizam” je onesposobio i zvona na koparskoj crkvi, upozorivši pritom na trend klerofašizama u Sloveniji. Brecelja je javni sukob s osuđivanim koparskim gradonačelnikom Borisom Popovičem na koncu stajao i dozvole za korištenje prostora kluba MKC u kojem je djelovao sa svojim Društvom prijateljev zmernega napredka.

Marko Brecelj godine 2020. dobio je Slovensku glazbenu nagradu Zlatna frula za životno djelo, a 2019. nagradu Jež RTV Slovenije.

Moglo bi Vas zanimati