21
ruj
2022
Vijesti

Započinju 52. Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri

share

Održana je posljednja najavna konferencija za medije pred početak 52. izdanja središnjeg festivala posvećenog baroknoj glazbi u Hrvatskoj, Varaždinskih baroknih večeri.

“Ovogodišnji festival krasi pregršt izvedbi naših skladatelja kao i čak 3 koncerta posvećena Hrvatskoj glazbenoj baštini”, javlja za Glazbu.hr skladatelj Davor Bobić, umjetnički voditelj ovog festivala koji, uz Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri i Pulski filmski festival, nosi prestižni predznak nacionalnog festivala.

Varaždinske barokne večeri

Foto: Varaždinske barokne večeri

Svečanom koncertom otvorenja u varaždinskoj katedrali i vanjskim dijelom otvorenja ovog će petka, 23. rujna započeti 52. Varaždinske barokne večeri. Ovogodišnji će festival potrajati do 9. listopada i obuhvatiti 32 koncertna programa s više od 500 glazbenika, najavljeno je na završnoj konferenciji u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Koncerti će se održavati na 26 lokacija u šest hrvatskih županija uz niz popratnih događanja objedinjenih pod nazivom Total baroque, dok je posebna ovofestivalska novost – Irish corner na Kapucinskom trgu.

„Počašćeni smo što smo partneri festivala i to u godini kada se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske. Imamo dobre bilateralne odnose između naših zemalja. Drago nam je da ćemo imati priliku u vaš grad dovesti najbolje irske barokne ansamble, jer mi imamo dugu tradiciju njegovanja i proučavanja barokne glazbe, ali i tradicionalne glazbe općenito. Čestitam organizatorima na velikom trudu kojeg su uložili u organizaciju festivala i ovaj prekrasan program”, istaknuo je veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj.

Foto: Varaždinske barokne večeri

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri to su partnerstvo pripremali četiri godine, no pandemija je sve do ove godine odgodila planirane zajedničke barokne projekte, pa tako napokon ove jeseni u Varaždin stižu vrhunski irski interpreti barokne glazbe. „Na otvorenje nam stiže Irish Baroque orchestra, ali i Barokni orkestar mladih iz Irske koji će tjedan dana nakon otvorenja pokazati kako se irska barokna glazba podučava i proučava u Irskoj već od srednje škole, a imaju priliku upoznati i svirati instrumente koje mi u Hrvatskoj nemamo”, istaknuo je Davor Bobić.

Davor Bobić, foto: Varaždinske barokne večeri

Uz glavni program festivala, bit će održan čitav niz popratnih programa objedinjenih u programu Total barok, već tradicionalna izložba cvijeća, a festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar, stoji u objavi pred otvaranje 52. festivalskog izdanja.

Više o programu ovogodišnjeg festivala možete pronaći ovdje, a na portalu Glazba.hr očekuje vas osvrt na koncert kojim u petak svečano započinju Varaždinske barokne večeri.

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati