26
lis
2023
Vijesti

EMOTIVAN INSTRUMENTALISTIČKI ALBUM

Vava objavio novi solo album "Bed of Blue"

Vava

Vava je cijenjeni gitarist koji svira u Turistima i Parafima / Foto: Bojan Mušćet

share

Šest godina nakon posljednjeg instrumentalističkog albuma “Juke Joint”, Vlado Simcich Vava se okuražio objaviti novi, intenzivno emotivan materijal nazvan “Bed of Blue”

Cijenjeni riječki gitarist i autor, Vlado Simcich Vava predstavio je novi studijski uradak. Isprva se opirao unutarnjim porivima da započne snimanje, no jednom kad je uzeo instrumente u ruke i uključio sprave, izvori su nezaustavljivo počeli teći. Tijekom perioda od godine dana, mnogi elementi albuma prošli su kroz Vavin zahtjevan proces selekcije. Mnoge ideje su završile u smeću, ali to je bilo neophodno kako bi se očuvala konzistentnost i cjelovitost glazbenog materijala. Na finalnom popisu našlo se 12 skladbi, a album predstavlja ‘Blue Sex’. “Bed of Blue” istovremeno je i uvod u novi, četvrti studijski uradak matičnog mu benda Turisti koji je upravo u procesu snimanja.

Riječanin Zoran Žmirić, pisac i glazbenik, o “Bed of Blue” kaže: ”Album se odlično nadopunjuje sa “Soundtrack – Lanterna iskopanog oka” izdanjem (2008., Dallas Records), čudno dobro izmiksana atmosfera Kraftwerka, J.M. Jarrea i emocije Morriconea. Plus, još k tome igra s pojmovima u nazivu ‘blue’ – što označava plavetnilo i tugu istodobno – predstavljaju neke stvari koje su obilježile Vavin život u posljednjem periodu. Što se mene tiče, ovo je njegova intimistička posveta svijetu kojeg je autor dijelom jer lako je stvarati o svijetu odvojenom od sebe.”

Ovaj dvostruki značaj riječi “blue” odražava ne samo bogatstvo emocionalnog spektra koji je obilježio Vavin život u posljednjem periodu, već i njegovu sposobnost da prenese te složene emocije kroz glazbu. Kroz glazbu na albumu uspijeva izraziti svoje duboke emocije, pričajući priču o vlastitom putovanju. Svaki zvuk i svaka nota prenose mješavinu plavetnila i tuge, a glazba je jedinstveno izražajno sredstvo kojim Vava dijeli svoje iskustvo, istovremeno pomažući slušatelijma da se poistovjete s njegovim emocijama.

“Bed of Blue” također je izazov i transformacija. Proces stvaranja glazbe, odlučnost da se suoči s vlastitim emocijama, kao i izazovima života i umjetničkog stvaranja.

Mastering je rad pouzdanog i dugogodišnjeg suradnika Mateja Zeca, dok sjajan diskretni dizajn potpisuje, kao i na svim dosadašnjim Vavinim izdanjima Mladen Stipanović Stipe.

Moglo bi Vas zanimati