27
svi
2023
Vijesti

Konferencija za medije

Zagrebačka filharmonija najavila novu sezonu

Predstavljanje nove sezone - Zagrebačka filharmonija

share

„Zagrebačka filharmonija, frekvencija srca” novi je slogan Zagrebačke filharmonije, ujedno i hommage umjetnicima te velikom znanstveniku Nikoli Tesli koji zajedno rade na ljepoti stvaranja.

Autor vizuala nove sezone akademski je kipar i medaljer Damir Mataušić koji je „uspio spojiti znanost i umjetnost kroz otkucaje srca prikazane u notnom crtovlju i samim time stavio čovjeka kao glavnog pokretača i kreatora umjetnosti,” stoji u najavi sezone nakon nedavnog predstavljanja na konferenciji za medije.

Kroz proteklu sezonu Zagrebačka filharmonija dobila je i svoju livadu u Parku Maksimir, jer  je muzicirala tijekom pandemije i lockdowna i gdje će nastaviti nadahnjivati prolaznike „najvećih zagrebačkih pluća”.

Predstavljanje nove sezone Zagrebačke filharmonije

Sezona 2023./2024. Zagrebačke filharmonije posvećena je umjetniku i umjetnosti koji izvrsnošću pronalaze put do publike.

Nastavljamo s vrhunskim glazbenicima i vokalistima koji će izvesti koncerte u Crvenom, Plavom  i OFF ciklusu, pod ravnanjem eminentnih dirigenata.    Također, nova sezona posvećena je čovjeku, koji je svojom različitošću upravo čini ovaj svijet posebnim, svakom glazbeniku orkestra koji pod vodstvom dirigenta postiže vrhunsko umjetničko djelo u koheziji s ostalim glazbenicima i publikom.

Svake godine članovi orkestra imaju solističke koncerte, pa tako i ove – violinistica Dunja Bontek, klarinetist Davor Reba, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszky i trombonist Mario Šincek.

Na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog dolaze i violinist Roman Simović koji će otvoriti sezonu pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza, zatim pijanistica Martina Filjak, dirigent Hans Graf, bariton Matija Meić, dirigenti  Antoni Wit, Lawrence Foster, Tomislav Fačini, Hendrik Vestman, Gabriel Bebeselea, Alexander Humala, Ayub Gulyiev, Simon Krečič, Philippe Bernold, Ivan Repušić, Jun Maerkl, Evan Christ, Ivan Josip Skender, Ivo Lipanović, Dinko Appelt i dirigentica Elisabeth Fuchs.

U novoj sezoni dolaze cijenjena imena poput violinista Stefana Milenkovića, violinistice Caroline Widmann, violončelistice Camille Thomas, violončeliste Guillaume Wanga pobjednika natjecanja Antonio Janigro, pijanista Rubena Dalibaltayana, saksofonista Lovre Merčepa, Nathalie Rozat na piccolo flauti i flautistice Yubeen Kim, Hine Maede, kao i Josipe Bilić, sopranistice koja je u ovoj sezoni dobila nagradu Zagrebačke filharmonije za mladu glazbenicu godine. Nastupit će i stalni suradnik, zbor Ivan Goran Kovačić.

U Off ciklusu vrlo zanimljivi će biti koncert Metaklape pod ravnanjem Krešimira Batinića, Alfi Kabiljo, Samba i Zarzuela. Tu je i nezaobilazni Filharmonijski bal pod ravnanjem maestra Runtza kojim završavamo 2023. godinu.

Nikoli Tesli posvećujemo i koncert u Off ciklusu Tesla valovi, pod ravnanjem Krešimira Batinića, za koje će autorsku glazbu pisati članovi Zagrebačke filharmonije, glazbenici i skladatelji – Dubravko Palanović i Marin Rabadan, a izvesti vokalni ansambl Sv. Blaž. Režiju potpisuje Petra Radin, koja je ujedno i autorica ciklusa MINIMINI, namijenjenog djeci, koji u novoj sezoni nudi čak četiri naslova – Ježeva kućica, Božić kod Zimogroznih, Napokon orkestar i najnoviji Da sam ja kontesa Dora inspiriran skladbom Crveni karanfil skladateljice Dore Pejačević, čiju smo 100. obljetnicu smrti obilježili u ovoj sezoni u sklopu Festivala.

Aranžmane potpisuje pijanist Filip Fak, a pokretač cijelog Festivala je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz.

Publiku očekuje vrlo bogat program koji će zasigurno ispuniti očekivanja stalne publike Zagrebačke filharmonije, ali privući i novu publiku, s povjerenjem prema ovom cijenjenom orkestru, koji puni preko 150 godina.

Na konferenciji za medije Zagrebačke filharmonije govornici su bili Mirko Boch, v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz, šef dirigent Zagrebačke filharmonije i Dunja Bontek, zamjenica koncertnog majstora, koja je izvela dvije skladbe, Guslački hir br. 1 dirigena i skladatelja Pavla Dešpalja, a za kraj Obsession Preludij za violinu solo Eugènea Ysaÿea.

Dunja Bontek, zamjenica koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije

– Zagrebačka filharmonija

Moglo bi Vas zanimati