10
velj
2022
Vijesti

Zoran Predin objavio albume-blizance i najavljuje nastup u Zagrebu

Zoran Predin

Zoran Predin

share

U četvrtak, 10. veljače Zoran Predin je najavio svoj koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog 3. ožujka s Tonči Grabušić Quintetom te čak dva nova albuma objavljena za Croatia Records. Gasarbajter trubadur i Takšnih več ne delajo su albumi-blizanci – uključuju iste melodije, no drukčije stihove.

Na prvom albumu su na hrvatskom, a na drugom na slovenskom jeziku. No, nisu posrijedi prepjevi, nego je kantautor Zoran Predin zasebno prilagođavao pojedine jezične odlike određenoj pjesmi. Tako, na primjer, skladba “Čarape ispod sandala” ima sasvim drugo ozračje u slovenskoj inačici pjesme “Nekega dne”.

Zoran Predin

Zoran Predin

Sličnu formulu Predin je iskoristio 2017. kad su se pojavile dvije verzije albuma Lačnog Franza: Akustična pusa na hrvatskom i Nova nebesa na slovenskom jeziku. No, na tim albumima glazba nije bila istovjetna, a na ova dva albuma pjesme se čak nizaju i istim redoslijedom.

Dakako, multilingvalni albumi nisu njegov novum, no danas je prilično teško naići na takvo što. Nekoć su najveće zvijezde snimale albume za različitim jezicima za različita tržišta, od Nata Kinga Colea do grupe ABBA. A ako i nisu snimili cijeli album, barem su imali neku pjesmu kao, na primje, Beatlesi ili David Bowie na njemačkom.

Zoran Predin

Zoran Predin

Na konferenciji za medije Zoran Predin je osobito istaknuo zasluge snimatelja i koproducenta albuma Mateja Zeca, inače gitarista Leta 3. Također, istaknuo je uloge Tončija Grabušića i Igora Polaka u stvaranju zvučne slike, ali i uloge svoje kćeri Zarje (“Zbog nje imam sijedu kosu.”) te nevjeste Sare u kreaciji ovitka za album.

Oba albuma na neki način resetiraju glazbene postavke Zorana Predina, ostavljajući ispred slušatelja njegovo izvrsno umijeće kreiranja dojmljivih stihova te glazbu kojoj ne treba stilizacijskih dodataka. Deset priča iz života u dvije verzije ono je što Predin nudi u iskonskoj formi.

Sve to će zagrebačka publika moći čuti 3. ožujka u Lisinskom kad će Zoran Predin nastupiti uz pratnju prekaljenih glazbenika iz Tonči Grabušić Quinteta.

Moglo bi Vas zanimati