10
velj
2022
Vijesti plus

Hram, hardcore rap grupa iz srca Dalmacije: "Bez obzira na sirovost i žestinu materijala, 'Bijes' je pozitivna priča"

Hram - Bijes, album

Hram - Bijes

share

Ne pamtimo kad je neki album izazvao toliko šuškanja i prije objave na digitalnim kanalima kao što je to uspio Bijes šibenske grupe Hram. I prije no što su došli na sve relevantne online platforme, njihove su se pjesme dijelile preko aplikacije Telegram, a prodali su i zavidan broj CD-a. Ove nove rap zvijezde nedavno su zapalile zagrebački klub Dva osam, a 19. veljače Bijes predstavljaju i u šibenskom Azimutu. 

Album Bijes šibenske hip-hop skupine Hram, izdan sredinom prošle godine na CD-u u nakladi benda, konačno je vani u digitalnom obliku, na radost sve brojnijih ljubitelja totalne hardcore repčine iz srca Dalmacije koja, pokazalo se u ovih par dana od objave, odlično prolazi kod publike i kritike.

Bijes je 54-minutno čišćenje duše članova benda sastavljeno od četrnaest pjesama koje tematiziraju njihove živote, okružje, društvenu situaciju i stanje u kojem žive.

“Kroz old school zvuk i masne beatove stvorili smo tu neku svoju energiju, materijal koji se svidio nama i ljudima do kojih nam je stalo. U nekom trenutku shvatili smo da imamo nešto dobro, pa smo nastavili stvarati i snimati, opušteno i prirodno, bez posebnog plana da ćemo to pretočiti u album”, kažu momci iz Hrama.

Znali su da imaju sjajan materijal, kažu, ali koliko je zapravo dobar shvatili su nakon obrade Red Records studija.

“Šutke smo slušali te pjesme nakon miksa i masteringa i zaključili – ovo će izgorjeti!”

Album su nazvali Bijes jer nekakav oblik bijesa u sebi nosi svako ljudsko biće i samo je pitanje kako će tko kanalizirati, iskoristiti ili zloupotrijebiti to stanje.

“Mi smo svoj bijes kanalizirali kroz album i to je to”, otkrivaju nam svoju filozofiju članovi benda Hram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HRAM (@hram.official)

Njihov diskografski prvijenac, koji je nastajao u razdoblju od oko godine dana, sirovo je pripovijedanje o šibenskoj svakodnevici na gradskim ulicama kroz intimne fragmente i epizode iz života Hramovaca koji repaju o sebi i svijetu oko sebe. Muzika im je organska, old school, u najboljem smislu toga širokog pojma. Pozadinskim mračnim melodijama između masnih beatova održavaju napetu atmosferu tijekom svih četrnaest pjesama, a ritam sekcija im je slatki Wu-Tang homage, posebno natripani snare.

Nakon što se prošle jeseni naveliko počelo pričati o CD-u Hrama koji je iz postola izuo i popriličan broj onih koji uopće ne slušaju hip hop, niti prate zbivanja na toj sceni, Bijes je počeo zauzimati svoje mjesto pod hrvatskim suncem.

Nakon što je čuo materijal, Saša Antić ih je pozvao na Xstatic gdje su nastupili kao gosti iznenađenja, uslijedilo je gostovanje u Blackout Hip Hop emisiji Radija 808 koju vodi DJ Phat Phille, pa svirka u novootvorenome zagrebačkom klubu Dva Osam, a krajem siječnja konačno je izašla i digitalna verzija Bijesa. Baš u trenutku kad se cijela Hrvatska bavila hip hopom koji je bio u svim hedlajnima, ali to je neka druga priča, neki drugi đir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HRAM (@hram.official)

“Znaš, sve je super, energija, ljudi, album živi i svi su super prihvatili nas i Bijes koji je ipak, bez obzira na sirovost i žestinu materijala, zapravo jedna pozitivna priča, pa u stihovima i pjevamo da – koliko god brutalni bili – ljudi moraju biti bolji. Jedino nam je žao što zbog korone nismo mogli više nastupati, kao što i sad ne možemo nastupati koliko bismo htjeli. Jer u svirkama bit svega ovoga jest da pokažemo ljudima što smo napravili, da budemo pred njima, s njima. Valjda će i to uskoro proći”, optimistični su autori odličnog albuma, kojeg 19. veljače predstavljaju i doma, u šibenskom Azimutu.

Moglo bi Vas zanimati