07
srp
2023
Vijesti

ODLAZAK RENOMIRANE PJEVAČICE

Umrla Elvira Voća

Elvira Voća

Elvira Voća poznata je i po duetu s Ivom Robićem u skladbi Moj voljeni Zagreb / Foto: Croatia Records

share

U Zagrebu je preminula poznata pjevačica Elvira Voća čija je glazbena karijera trajala više od 50 godina

Glazbeni put Elvire Voće započeo je 1959. godine kada se kao sedamnaestogodišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za Prvi pljesak i pobijedila. Iste godine osvojila je i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista gdje je upoznala mladog pijanista Stjepana Mihaljinca koji kasnije postaje njezin suprug. Vjenčali su se 1961. godine i zajedno proveli pedeset i tri godine.

Elvira Voća nastupala je na brojnim festivalima i pjevala na turnejama izvan bivše države. Sve je započelo nastupom na talijanskom Cantagiru 1963. godine na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. Taj kratki izlet u domovinu kancone donosi joj snimljenu ploču sa “Se mi vuoi” – pjesmom što ju je za Elviru napisao Gianni Ferrio, slavan po skladbama kao što su “Parole, parole, parole” i “Piccolissima serenata”, aranžer jedne od vodećih talijanskih diskografskih kuća CGD-a i jedan od dirigenata sanremskog festivala.

Konačno joj se 1964. otvaraju vrata prvog velikog domaćeg Opatijskog festivala i donose prvu domaću festivalsku uspješnicu (u alternaciji sa Stjepanom Jimmyjem Stanićem) “Ljubav treba čekati”.

Elvira Voća bila je rado viđena i na festivalima u Splitu i Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji je uvijek držao posebno mjestu u njezinom srcu i na kojem je redovito nastupala. Prva singl ploča bila je “Kupi mi malo cvijeća” koju je Jugoton objavio 1966. godine, prvi LP s dvanaest pjesama objavljen je 1974. godine također u izdanju Jugotona, a za njim i niz singlova (“Adalita”, “Kapi kiše”, “Samo usne”).

Osamdesete je započela LP-jem “Slušala sam srce”, a završila s dva albuma internacionalnih hitova Top 10 br.1 i 2. Posljednju kompilaciju u ediciji “Zlatna kolekcija”, Croatia Records objavila je 2012. godine , a autori izdanja bili su Stjepan Mihaljinec i Siniša Škarica.

U predgovoru ovog izdanja Škarica je napisao: “Treba reći da ova zbirka zbog brojnih snimaka razasutih na razne strane diskografske i radio-televizijske difuzije pokriva tek dio, već pedesetak godina duge, karijere jedne dive iz zlatne generacije festivalskih šezdesetih”. 

Elvira je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Moglo bi Vas zanimati