02
ožu
2023
Vijesti

Preminuo je Wayne Shorter

Wayne Shorter, umro, preminuo

Wayne Shorter © wayneshorterofficial.com

share

U 90. godini je umro jedan od najistaknutijih jazz glazbenika, američki saksofonist i skladatelj Wayne Shorter.

Wayne Shorter (Newark, New Jersey, 25. kolovoza 1933. – Los Angeles, Kalifornija, 2. ožujka 2023.) bio je jednim od najprominentnijih saksofonista i skladatelja iz područja jazz glazbe. Njegove su jedinstvene, prepoznatljive i legendarne izvedbe sadržavale spontane improvizacije, međuigre i nepredvidljivost kakvom se isticao u kontekstu glazbe svoga vremena, a posebno je prepoznatljiv bio njegov zvuk na tenorskom saksofonu, odajući se partikularnim frazama i bojom zvuka.

Njegova bogata karijera, koja se protezala na razdoblje dulje od pola stoljeća, pratila je i zacrtavala značajke jazza tijekom možda najznačajnijeg razdoblja za tu glazbu te je bio dijelom inicijatora određenih promjena i stilskih smjernica koje su obilježili povijest jazz glazbe.

Na Newyorškom sveučilištu Shorter je diplomirao glazbenu pedagogiju 1956. Počeo je nastupati u drugoj polovici 1950-ih. Od 1959. do 1964. svirao s Artom Blakeyem, čijim je Jazz Messengersima pridonio i kao skladatelj. Potom je bio član glasovitoga kvinteta Milesa Davisa do 1970., kada je s Joeom Zawinulom i Miroslavom Vitoušem utemeljio jazz-rock sastav Weather Report, koji je djelovao do 1986. Snimio je mnogobrojne albume kao vođa sastava i u suradnji s poznatim glazbenicima (Freddie Hubbard, Lee Morgan, Herbie Hancock, McCoy Tyner).

Surađivao je s glazbenicima i sastavima drugih žanrova (Joni Mitchell, Carlos Santana, Milton Nascimento, Steely Dan, The Rolling Stones, Detroit Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra). Od 2000. vodi kvartet u kojem sviraju Danilo Perez, John Patitucci i Brian Blade. Jedan je od najvažnijih skladatelja suvremenog jazza, čija su djela postala standardima (Adam’s Apple, Footprints, JuJu, Masqualero, Nefertiti). Za bogate koncertne karijere nastupio je i u Hrvatskoj.

Shorter je preminuo u bolnici u Los Angelesu u četvrtak, 2. ožujka, prema navodima njegova publicista, a zasad nije objavljen uzrok smrti, kao ni podaci o posljednjem ispraćaju ovog velikana jazza.

Moglo bi Vas zanimati