22
ruj
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Vanna, Vatra, Jelusick i ostali

share

Ovog je tjedna rubrika Daj 5 bila premala za sve odlične pjesme koje su ugledale svjetlo dana. Zato, umjesto pet, donosimo čak devet glazbenih poslastica koje morate poslušati.

 

Stela Rade – “Briga me”

Mlada glazbenica Stela Rade definitivno nije ona koja slijedi trendove – ona ih postavlja. Sa svojim nadolazećim EP albumom i singlom “Briga me”, Stela obećava iznenađenja i raznolikost koja će oduševiti njezinu publiku s četiri nova singla koja priprema. Stela o svojem nadolazećem albumu i svom umjetničkom putovanju može reći da je novi album pun iznenađenja, kao i njen rad generalno. Za “Briga Me”, Stela potpisuje tekst i aranžman, a glazbu zajedno s Franom Šokićem, za kojega kaže da: „nekom svojom magijom svaku moju pjesmu učini još boljom.”  Stela objašnajva kako: „su ljudi od mene već navikli da iz dana u dan ne mogu znati što ih točno očekuje. Ovim albumom ću pokazati koliko volim različite stilove glazbe. Iako, ovaj album je tek mali dio mene kojeg imam za dati.”   Kada je riječ o njezinom glazbenom zvuku, Stela je otvorena prema promjenama, ali istovremeno zadržava svoj jedinstveni izričaj  Stela je definitivno umjetnica koja ne slijedi uobičajne trendove, a njezin nadolazeći album obećava da će biti osvježavajuće iskren i originalan. S njezinim fokusom na iskrenosti i kreativnosti, ne sumnjamo da će privući nove obožavatelje i ostati vjerna svojoj glazbenoj strasti.

 

Podočnjaci – “Zalazak”

Ljeto već je gotovo, a Podočnjaci nam vraćaju sjećanja na najbezbrižnije doba godine. Kako su proveli ljeto saznajte u novom spotu, a usput zaplešite u zaraznom ritmu i karakteru zbog kojeg ih je zavoljela publika diljem regije. Kreativni u stihovima, uvijek izmame osmijeh na lica slušatelja, što je i ovog puta slučaj.

 

Zvjezdan Ružić – “Life on mars.?”

Ružićeva obrada Bowiejevog kultnog hita “Life on Mars?” nije samo glazbeni performans, već i umjetnički komentar na društvo u kojemu živimo. Zvjezdan nas svojom glazbom potiče na razmišljanje o dubokim pitanjima i promjenama koje su potrebne u današnjem svijetu. Zvjezdanova izvedba ove skladbe gotovo se u cijelosti temelji na klaviru, pri čemu svaka nota odražava duboke emocije i tjeskobu koja je prisutna u originalnom Bowiejevom tekstu. Prava se magija, međutim, događa pri samom kraju skladbe, kada se Pianotron, Zvjezdanova glazbena inovacija, sasvim neočekivano pojavi u aranžmanu, stvarajući zvučni uragan koji odražava kaotičnost vremena u kojem živimo. Ružićev “Life on Mars?” zabilježen je uživo u njegovom Highway studiju. Za režiju i montažu ovog fantastičnog videa zaslužan je Pavle Kaplanec, dok su kamere u rukama talentiranog dvojca Ive Znaor i Pavla Kaplaneca iz Impala Studija. Zvjezdan je osobno miksao i producirao pjesmu, dok je za mastering zaslužan Ivan Pešut.

 

Vatra – “Meni treba tako malo”

Koncertom na Šalati – 25.5.2024. – Vatra obilježava 25 godina od obajve svog prvog studijskog albuma Između nas 1999. godine, s kojeg i danas na koncertima izvode pjesme “Bilo je dobro dok je trajalo” i “Vrati se”. Ulaznice su već u prodaji u sustavu Eventim, stoga požurite osigurati svoje mjesto na slavljeničkom koncertu kojim će nas Vatra podsjetiti zašto su već godinama u samom vrhu live bendova ovih prostora. Na predivnom otvorenom prostoru zagrebačke Šalate, lokacije na kojoj su održani brojni legendarni koncerti, Vatra će 25.5.2024. proslaviti 25 godina profesionalne karijere, a koncert najavljuju novim singlom “Meni treba tako malo”.

 

Vanna – “Navika”

Otkada se pojavila na glazbenoj sceni Vanna je publiku navikla da njene pjesme postaju veliki hitovi kojima vrijeme ne može ništa. Bilo da ih piše sama ili njeni kolege autori, Vanna svojim vanserijskim vokalom i jedinstvenom interpretacijom svaku pjesmu oboji završnim sjajnim lakom koji ju izdvoji iz diskografske mat mase. Njena najnovija pjesma “Navika” je na najboljem putu da bude upisana u katalog njenih najvećih hitova, a posebno će razveseliti fanove koji ju najviše vole u pjesmama brzog tempa. Za produkciju je zaslužan Vannin dugogodišnji suradnik Goran Kovačić Gorki, a glazbu i stihove napisala je sama nastavljajući uspješni kantautorski rad koji je započeo u vrijeme grupe ET, imao bljeskove tijekom samostalne karijere, da bi svoj potpuni procvat doživio zadnjih nekoliko godina kroz pjesme “Izmiješane boje”, “Najbolji ljudi”, “U tebi”, “Kad smo se voljeli”, “Loš trenutak”, “Pjesma o tebi”, “Želja”, “Kriva nota” te ultimativni hit “Puna memorija” po kojemu je nazvana i koncertna turneja iz 2022. godine čiji je vrhunac bio veliki koncert u zagrebačkoj Areni.

 

Jelusick – “Chaos Master”

Nakon singlova “Healer”, “Reign of Vultures”, “Fly High Again” i “The Great Divide”, bend Jelusick predstavlja žestoku pjesmu “Chaos Master” te su na korak do objave debitantskog albuma. Album Follow the Blind Man će svjetlo dana ugledati 29. rujna, a  izlazi u izdanju Escape Musica i suradnji s Aquarius Recordsom. Pjesmu prati i video spot koji je sniman u zagrebačkom Hangaru, a potpisuje ga Dario DarPro Lepoglavec. Paralelno s objavom autorskog materijala bend kontinuirano niže i rasprodane koncerte. U protekle dvije godine održali su dvije europske turneje te zasvirali na renomiranim festivalima uključujući i Guitar En Scene Festival gdje su kao dio All Star postave nastupili s Johnom Norumom i Gus G-ijem, a pozornicu su dijelili s velikanima: Black Label Society, Beth Hart, Jeffom Beckom & Johnnyjem Deppom, Airbourneom,  Stingom, Joss Stone i Joeom Bonamassom.

 

Oridano Gypsy Jazz Band – “Hyperswing”

U izdanju zagrebačke izdavačke kuće Hitchtone Music & Promotion upravo je izašao dugo očekivani novi autorski singl vodećeg hrvatskog gypsy jazz sastava, Oridano Gypsy Jazz Banda. Skladba je to zanimljivog naziva Hyperswing, čiji je autor vodeći gitarist i vođa sastava Orjen Riđanović, a kao aranžeri svoj su obol dali klarinetist Aldo Foško i ritam gitarist Hrvoje Sudar. Uz spomenute, na snimci se mogu čuti legendarni Milivoj Majdak na ritam gitari, Vjekoslav Crljen na kontrabasu i mladi bubnjar Filip Lusavec. Ovu žestoku i uzbudljivu skladbu interesantne forme i visprenih kompozicijskih rješenja, u kojoj Riđanović i njegovi glazbenici pokazuju svu raskoš svog virtuoznog muziciranja, prati i video spot snimljen u pitoresknom Grožnjanu, gradu u kojem je sastav i osnovan. Režiju spota potpisuje Domagoj Lončar (Filmcave Produkcija).

 

Sjena feat. Kuku$ – “Crni YSL”

Crystal Metković novi je album Sjene, kojeg je najavio singl “Crni YSL” nastao u suradnji s Kuku$om koji je prije nekoliko dana rasprodao veliki slavljenički koncert u Domu sportova, zakazan za 7. listopada ove godine. Za razliku od Kuku$a, Sjena je tek na početku karijere te sa svojim nešto mračnijim pristupom trapu iz dana u dan ovaj princ vampirsky dobiva sve više poklonika.

 

Šiza – “Voli”

Novim singlom “Voli” garažni punk/rock dvojac Šiza najavljuje svoj drugi studijski album koji će biti objavljen na proljeće 2024. godine. Singl “Voli” poziva na stav ljubavi bez obzira na sve i na hrabrost da se vodi život punog srca usprkos zlobi.  Spot je nastao praćenjem Šizinog zebrastog frenda Bokija dok širi osjećaj jedinstva, pobjede radosti i vedrine među ljudima. Šiza s dubokim poštovanjem napominje kako u pjesmi Mira Furlan predstavlja epitet hrabrosti, snage i neposustajanja od svojih životnih vrijednosti. Ona je vječni simbol borbe i odanosti prema ljubavnim idealima čak i u najizazovnijim trenucima čime nas inspirira da se suočavamo s mržnjom, pakošću, ali i s vlastitim projekcijama, s istom neustrašivošću i otvorenog srca Glazba je djelo Marka Kuhara i Brune Antolića, dok je Bruno Antolić autor teksta. Leonard Klaić i bend zajedno su odradili produkciju, a snimanje, mix i master potpisuje Leonard Klaić samostalno. Tomislav Matijašić snimio je videospot koji je nastao praćenjem Šizinog zebrastog frenda Bokija dok širi osjećaj jedinstva, pobjede radosti i vedrine među ljudima. Dinku Šimcu pripao je zadatak montaže, a režiju potpisuju Tomislav Matijašić i bend.

Moglo bi Vas zanimati