16
ruj
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Paraf, Kensington Lima, Sun U i drugi

share

Vjerujete li u laži? Mi vjerujemo samo u dobru glazbu, posebice u pet novih pjesama koje ovog tjedna trebate poslušati.

Jakob – “Rane”

Na glazbenoj sceni Jakob se pojavio kao natjecatelj showa The Voice koji je iz epizode u epizodu oduševljavao svojim izvedbama. Sad predstavlja svoj prvi kantautorski singl “Rane” kojim započinje svoj profesionalni glazbeni put. Cijelu priču zaokružio je Alan Dović aranžmanom.  Svoj je prvi singl upotpunio glazbenim spotom u režiji Mare Milin.  Ovaj 21-godišnji Zagrepčanin nastupa od svoje 14. godine, završio je glazbenu školu nakon čega se samoinicijativno počeo baviti glazbom. Svira gitaru i klavir, a pjevački talent je otkrio na završnom ispitu u glazbenoj školi. Na The Voice poseban vokal perspektivnog Jakoba ubrzo je zapažen pa je tako već na samom početku kao najmlađi sudionik postao jedan od favorita.

 

Sun U – “Disaster”

Glazbenica, producentica i vizualna umjetnica Sanja Šiljković, umjetničkog imena SUN U, objavila je singl Disaster, koji je ujedno i najava njezina trećeg albuma kojim se vraća korijenima – nakon tri godine ponovno piše na engleskom. Pjesma je emotivno nabijena, emocionalno ogoljena i koliko god se na prvu činila kao pesimistična, dopušta onom svjetlu u nama da prevlada. Na spotu je radila sjajna ekipa – Miran Brautović je direktor fotografije, a radio je i na četiri zadnja spota SUN U (“Tlo”, “Kraj”, “Tu” i “Ti”). U glavnoj ulozi je sjajna plesačica Megi Babić, a režiju i montažu odradila je Sanja. Iako je javnost prepoznaje kao glazbenicu i producenticu, te vizualnu umjetnicu, Sanja Šiljković u kreativnom procesu sve radi sama. Sviranje i snimanje svih instrumenata, MIDI-ji, programiranje, aranžman, produkcija, tekst i glazba su do sada bili sastavni dio njezinog procesa rada, a od ovog singla, na sebe je preuzela i zadnju tehničku fazu mixa i mastera te tako zaokružuje cijelu priču.

 

Kensington Lima – “When the Tour is Over”

Bend Kensington Lima predstavlja novu pjesmu “When the Tour is Over”. Ova crtica iz glazbeničkog života djelo je autora Josipa Radića koji je, uz Vedrana Baotića, i producent pjesme. Svoj doprinos dali su Lovorka Sršen, klavijaturist Vedran Križan, gitarist Davor Capković te Mario Klarić na bubnjevima. Redatelj videospota je Filip Kovačević koji se pojavljuje i kao glavni glumac. Nakon posljednjeg singla, “Knebworth“, nova pjesma nastavak je rada na trećem albumu, a naći će se i na repertoaru benda na nadolazećem nastupu u Šibeniku, 27. listopada.

 

Mihael Kvorka – “Vjerujem u laž”

Zagrebački, multitalentirani glazbenik, Mihael Kvorka sprema se napraviti značajan utjecaj sa svojim drugim singlom, “Vjerujem u laž”. Uspoređujući ga s legendarnim Lennyjem Kravitzom, Mihael spaja svoje glazbeno umijeće sa zadivljujućim obratom u stvaranju pratećeg glazbenog videa. Inspiriran kultnim Lennyjem Kravitzom, Mihael ne samo da dijeli zapanjujuće vizualne sličnosti, već također prikazuje svoj multiinstrumentalni talent na način koji odražava Kravitzov pristup glazbi s jednim čovjekom. “Vjerujem u laž” služi kao dokaz Mihaelove svestranosti koji svira klavijature i harmonizira prateće vokale, podsjećajući na Kravitzov prepoznatljivi stil. Ono po čemu se “Vjerujem u laž” ističe je zarazan ritam i iznimna brass sekcija, u kojoj je Alan Dović na gitari, koji ne samo da blista kao glazbenik, već preuzima i uloge producenta, aranžera, skladatelja i tekstopisca, pletući zadivljujuću melodiju. Dubinu skladbi daju Martin Petračić na bas gitari i renomirani hrvatski bubnjar Damir Šomen koji je pozornicu dijelio s najsjajnijim zvijezdama hrvatske glazbene industrije. Međutim, ono što uistinu izdvaja “Vjerujem u laž” je revolucionarni proces video editiranja. Glazbeni video je stručno izrađen korištenjem vrhunske tehnologije umjetne inteligencije (AI).

 

Paraf – “Zastave” (live in Studio)

Treći album riječkih Parafa originalno je objavljen 1984., a 35 godina kasnije (2019.), dobio je svoje vinilno reizdanje. “Zastave“ se smatraju remek djelom grupe, a u 2023. Paraf nam predstavlja njezinu novu verziju. U novoj izvedbi “Zastava”, snimljenoj potpuno uživo u studiju Gis 15. lipnja o.g. pod producentskom palicom Mateja Zeca, Paraf ne dekonstruira original već joj udahnjuje svježinu i neočekivanu poletnost, no ne izostavljajući njezin izvorni mračni kontekst.  Nova verzija ove legendarne pjesme bit će dijelom i skorašnjeg LP izdanja DELTA Live 2022 koje slijedi prošlogodišnji istoimeni album objavljen na CD formatu.

Moglo bi Vas zanimati