28
pro
2021
Vijesti plus

50 godina od praizvedbe mjuzikla "Jalta, Jalta"

Jalta Jalta

share

Pola je stoljeća prošlo od praizvedbe prvog hrvatskog mjuzikla, slavne uspješnice Jalta, Jalta za koju je libreto i tekstove pjesama napisao Milan Grgić, dok je glazbu skladao Alfi Kabiljo.

Ovaj plodni i uvijek aktivni skladatelj, dirigent, aranžer i glazbenik s neprekinutom karijerom duljom od pola stoljeća skladao je, među ostalim, glazbu za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, no Jalta, Jalta ostaje jednom od njegovih najistaknutijih skladateljskih uspješnica.

“Svi su brojevi bogato rasadište invencije i talenta skladatelja Alfija Kabilja”, zaključuje Jagoda Martinčević u Vjesniku, nakon praizvedbe 28. prosinca 1971. godine, kada je sam autor i ravnao izvedbom mjuzikla. Već je naredne godine Jalta, Jalta brojala više od dvije stotine izvedbi, gomilajući pohvale kritike i publike, ali i naklonost glazbenika i izvođača.

Kao što to nerijetko biva, na marginama važnih političkih susreta odvijaju se ključne stvari važne za živote ljudi, a ništa drugačije nije ni u slučaju uglazbljene priče ovog mjuzikla. Na marginama povijesnog susreta Roosevelta, Staljina i Churchilla koji je održan u veljači 1945. godine u Jalti, na južnoj obali Krima, u središtu pozornosti su odnosi i razmirice njihovih triju sobara, Larryja, Griše i Stanleyja.

Ako imamo nešto na čemu bi nam i Broadway mogao pozavidjeti, onda je to bez dvojbe musical Jalta, Jalta”, piše 1992. godine za Večernji List Branko Vukšić u povodu 500. izvedbe ove glazbeno-scenske uspješnice. Dalibor Foretić tom je prilikom zaključio kako se nada da će Jalta, Jalta poživjeti još dugo jer “dok je nje, bit će i nas”. I doista, čini se kako su čvrsta vjera u bolje sutra te nada za bolju budućnost u svakom desetljeću dosad uspjele pronaći put prema publici zanesenoj u slavnim stihovima finalnog broja: “Neka cijeli ovaj svijet….”

Godine 2010. Vlado Štefančić, koji je redateljski postavio I originalnu izvedbu 1971. godine, ponovno postavlja Jaltu na scenu Kazališta Komedija, što obnavlja popularnost mjuzikla, ovaj put kod nove publike te ne izostaje zanimanje za niz izvedbi koji je uslijedio.
Svečana 750. Izvedba ovog mjuzikla odvila se 2018. Godine, prvi put bez Vlade Štefančića.
Alfi Kabiljo tom je prilikom izjavio:

Jalta je uvijek aktualna jer će taj nepisani sukob između velikih sila koji se reflektira na male narode i države uvijek postojati. No, bez obzira na sve, uvijek se trebamo veseliti, nadati se i vjerovati u svjetski mir i dobro. Upravo se ta težnja Milana Grgića i mene reflektirala na pjesmu Neka cijeli ovaj svijet koja je postala neslužbena himna i koja se danas izvodi na raznim svečanostima. Želim Jalti da i dalje tako sjajno plovi u ovim nemirnim svjetskim morima.

Moglo bi Vas zanimati