30
pro
2021
Vijesti

Marko Tomasović koautor pjesme u polufinalu rumunjskog izbora za Euroviziju

Barbara Tešija

Barbara Tešija /Monika Katić

share

Hrvatska će 19. veljače izabrati svoju predstavnicu za Eurosong, no vrlo bi se lako moglo dogoditi da ove godine u Torinu nastupi još jedna Hrvatica. Naime, zagrebačka pjevačica Barbara Tešija (31) ušla je u polufinale rumunjskog izbora za Euroviziju s pjesmom “Hypnotized” koju je napisala u suradnji s Markom Tomasovićem.

„Barbaru poznajem već 15 godina i javila mi se da joj skladam nešto za ESC. Kako sam joj rekao da ne želim na Doru od 2008., rekoh joj i da nađe državu u koju može i želi prijaviti pjesmu. Prijavila ju je u Rumunjsku i prošli smo. Jako sam ponosan na njen angažman i nju – cura jednostavno sad živi svoj san”, rekao nam je Marko.

Barbara pjeva od malih nogu, prvo u osnovnoškolskom zboru, zatim dječjem zboru „Krijesnice“ i djevojačkom zboru „Allegro“ pod vodstvom Jelene Burić i dirigentskom palicom Marijane Ilić te kod profesorice Maje Jakoliš u četverogodišnjoj osnovnoj glazbenoj školi za popularnu i jazz glazbu na Rock akademiji, pa kasnije na tečajevima solo pjevanja na Rock akademiji. Uzori su joj tri dive: Mariah Carey, Celine Dion i Whitney Houston. Barbara je osam godina radila u administraciji jedne zagrebačke tvrtke, a onda se u potpunosti odlučila posvetiti glazbi.

Marko Tomasović

„Marka znam s Rock akademije, gdje mi je bio profesor zbora. Eurosong pratim odmalena i oduvijek mi je bila želja nastupiti na toj pozornici. Ove godine se dosta toga izdogađalo u mom životu, što me potaknulo da krenem u ostvarivanje svojih želja. Tekst sam djelomično napisala ljetos ciljano za Eurosong. Surfajući po Facebook news feedu naletila sam na članak s eurosong.hr FB stranice o produženju roka za prijavu na Doru i protumačila to kao „znak“.

Kontaktirala sam Marka koji mi je rekao da ne sklada za Doru još od 2008. godine, a on me savjetovao da nađem državu u koju bih mogla i htjela prijaviti pjesmu. Izbor je pao na Rumunjsku i to po kriteriju prihvaćanja izvođača stranog državljanstva te uspješnosti zemlje na Eurosongu.

Do roka za prijavu ostalo je svega tjedan dana, a kako je njegov raspored bio poprilično krcat, melodiju je kreirao u pauzi između košarkaških utakmica i tu mi se ponovno javila inspiracija za ostatak teksta, ali i dio melodije. Pjesma je nastala doslovce u jednom danu te sam s aranžerom odradila ostatak „magije“. Prijavu sam poslala u zadnji tren i nakon četiri dana stigla je objava da smo prošli.

Pjesma je utemeljena na mom viđenju i proživljavanju ljubavi te je isprepletena mojom osobnošću. Planovi su mi pretvarati svoje vizije u djelo – pjesme i videospotove. Trenutno mi je fokus na ovom projektu, a nakon toga krećem raditi na ostalima”, ispričala je Barbara koja u siječnju odlazi u Rumunjsku na snimanje koje će biti prikazano 5. veljače na YouTube kanalu SRTV.

Od 5. do 9. 2. (do 19 h) 15 pjesama bira žiri, a od 9. 2. (od 19 h) do 10. 2. (do 19 h) pet pjesama bira publika. Glasovanje će biti putem Facebook stranice Eurovision Romania.

Moglo bi Vas zanimati